266-os eurójegyzésnél ingadozik a forint

Vágólapra másolva!
A már több hónapja tartott árfolyamsávjának erős határánál stagnál a forint, az eurót hétfőn délután fél ötkor 265,94 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 266,20 forint után. A jegyzés nap közben a 266 forintos ár körül mozgott.
Vágólapra másolva!

A dollárt 194,66 forinton jegyezték hétfőn délután 1,3665 dolláros euró jegyzés mellett a péntek délutáni 195,92 forint és 1,3599 dolláros euró jegyzés után. A svájci frankot 181,88 forinton jegyezték 182,04 forint után, 100 japán jent pedig 215,39 forinton 216,56 forint után.

A dollártól erősödést várnak a héten a devizapiacokon a jennel szemben a várakozásokat meghaladó múlt pénteki amerikai foglalkoztatási adatok hatására, és a javuló gazdasági helyzetbe vetett bizalom erősödésének következtében. Az euróval szemben azonban már bizonytalanabbak a dollár erősödésének esélyei. Az eurónak a görög költségvetési deficittúllépés miatt kirobbant bizalmi válság rendeződésének jelei nyújtanak támogatást már az elmúlt hét közepétől. A kétségek azonban nem oszlottak el, a piacok továbbra is folyamatosan követik a görög költségvetési megszorító program végrehajtását.

Mivel a héten kevés piacmozgató amerikai makrogazdasági adatra lehet számítani, a fő tájékozódási pontokat az eurózónát sújtó "görög válság" rendeződésének jelei szolgáltatják majd. Az elemzők 1,35 és 1,37 dollár közötti euró jegyzésre számítanak a héten. Minden olyan hír, ami kétségeket támaszt a görög költségvetési rendezési terv végrehajthatóságával kapcsolatban, nyomás alá helyezi az euró árfolyamát.

Az eurózóna javuló gazdasági kilátásait hangsúlyozta hétfőn EKB elnöke Jean-Claude Trichet is, aki a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) által Bázelben rendezett Nemzetközi Gazdasági Találkozó elnökeként sajtótájékoztatón "robusztusnak" nevezte a világgazdaság növekedését és "pozitívnak" a piaci befektetői hangulatot. Ismételten felszólította azonban a recesszió hatásait költségvetési deficittúllépésekkel enyhítő kormányokat, hogy minden lehetséges eszközzel igyekezzenek meggyőzni a pénzpiacokat a felhalmozott deficit kezelhető szintre történő csökkentés melletti a szilárd eltökéltségükről.

A javuló befektetői bizalom haszonélvezői a viszonylag magasan kamatozó devizák, így a forint és a zloty lehetnek. Ugyanakkor a forint a gazdaságösztönző kamatcsökkentési periódus vége felé tart, miközben a zloty (és a cseh korona) jegybanki kamatemelési periódus kezdete felé halad, ez eltérő pályát jelölhet ki az árfolyamaik alakulásában.

A forint árfolyama tavaly augusztus óta a 265-275 forintos eurójegyzés tartományban ingadozik, az idei év eleje óta már annak erős felében. A kereskedők nem számítanak rá, hogy a forint belátható időn belül átlépné a mozgási tartomány erős határát. A legvalószínűbb árfolyamtartományt a következő napokra is 266 forintos eurójegyzés környékén várják.