Túl vagyunk a válság nehezén

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság legnehezebbjén már valószínűleg túl vagyunk, a második negyedévben egyes gazdasági mutatók akár javulhatnak is - jelentette ki Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan vállalkozások és háztartások, amelyek éppen a következő hónapokban jutnak a mélypontra, miután elfogytak a tartalékaik - mutatott rá a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vas Népe, valamint a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége által rendezett gazdasági fórumon tartott előadásában Palócz. A válság lefolyásáról elmondható, hogy nem mindig a mélyponton, a legrosszabb állapotban fulladnak ki a vállalatok, hullik szét a gazdaság. Gyakran előfordul, hogy míg a legnehezebb időszakokat tartalékaik felélésével, létszámleépítéssel, a kapacitások szűkítésével még átvészelik, a felfelé ívelő szakaszban nem bírják tovább a versenyt.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint ma már nem annak a megválaszolása a legfontosabb, hogy mi történik a válságban, hanem az, hogy mi lesz a válság után, hová pozicionálja magát Magyarország, az exportpiacok magukhoz térése után. Mint mondta, a magyar gazdaság problémái nem akkor kezdődtek, amikor a válság, hanem már jóval előtte.

"A válság kicsit elmosta a mintaszerűen gazdálkodó, kiváló gazdaságpolitikát folytató és a nagyon vacak gazdaságpolitikát folytató országok közötti különbségeket" - mondta arra utalva, hogy ha nincsen a válság, lemaradásunk még szembeötlőbb lett volna. Miközben a válságot megelőző években 2002-2006 között a legtöbb ország jelentősen növelte exportját és komoly növekedést ért el, addig nálunk a belső fogyasztás és a termelés fokozatos visszaesésével a tizenhat százalékos exportnövekedés ellenére is csupán négy százalékos gazdasági növekedést tudtunk elérni, 2007-2008-ban pedig 0,4 százalékos növekedés mellett stagnálás következett be.

"Ha 2007-2008-ban nem lettek volna kivételesek az exportlehetőségek, mi már akkor mínusz három-öt százalékos zuhanásban lettünk volna" - mondta Palócz. A 2009-es, nem végleges adatok szerint a magyar gazdaság visszaesése hat és fél százalékos lesz, ez azonban 2010 második negyedévére előrejelzések szerint már lassul, egyfajta stagnálás következik be.

A gazdasági fórumon Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) volt elnöke arról beszélt, hogy azok a költségcsökkentések, amit a jelenlegi kormányzat például a közösségi közlekedés fejlesztésének elhalasztásával, vagy az egészségügyi fejlesztések elhalasztásával ért el, hosszú távon akár komoly problémákat is okozhatnak. A beruházások igénye egyszerre fog jelentkezni, kielégítése egy feltörekvő időszakban pedig akár a reménybeli gazdasági fejlődés gátját is képezheti.