Martonyi: Meg fogjuk akadályozni a Mol átvételét

Vágólapra másolva!
Tárgyalni kell az IMF-fel és az EU-val, új megállapodást kell kötni a szervezetekkel, diverzifikálni kell a földgáz beszerzési forrásait és szállítási útvonalait is, a Molt pedig meg kell védeni - Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa szerint ezek a következő kormány célkitűzései.
Vágólapra másolva!

A Fidesz kormány új pénzügyi megállapodásra, vagy a már meglévő kiterjesztésére törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - jelentette ki Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Martonyi szerint az új megállapodásnak figyelembe kell vennie a Fidesz gazdaságélénkítő céljait. "Tartanunk kell magunkat az alapvető szabályokhoz és körülményekhez, de természetesen ésszerűen kell tárgyalnunk, és figyelmet kell fordítanunk a növekedés beindítására, a lehetséges gazdaságösztönzésre, amelyre végső soron szükségünk van, és egyidejűleg megfelelő figyelmet kell fordítanunk a reformokra" - idézte a hírügynökség Martonyi Jánost.

"Úgy gondoljuk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, le kell ülnünk tárgyalni az IMF-fel és az EU-val. Beszélnünk kell a jelenlegi megállapodásról és a megállapodással kapcsolatos pontos helyzetről. Mivel a jelenlegi egyezmény októberben lejár, tárgyalnunk kell a lehetséges kiterjesztésről, esetleg módosított feltételek szerint, vagy egy új megállapodás létrehozásáról. Teljesen nyitottak vagyunk." - hangsúlyozta Martonyi János.

Az új kormány energiapolitikájáról szólva kijelentette, hogy Magyarországnak szüksége van mind az EU-által támogatott Nabucco gázvezetékre, amely nem orosz gázt szállítana Európába, mind pedig a Déli Áramlatra, amely új útvonalon, Ukrajnát megkerülve, orosz gázzal látná el Európát. "Gazdasági szempontból egyértelmű, hogy prioritást adunk a beszerzési források diverzifikálásának - mondta. Ez nem jelenti azt, hogy ne adnánk prioritást a szállítási útvonalak diverzifikálásának is, azaz szükségünk van mind a Nabuccóra, mind a Déli Áramlatra."

Martonyi János reményét fejezte ki, hogy a Mol Nyrt. és az orosz Szurgutnyeftyegaz képes lesz rendezni a nézeteltérést a Surgut által tavaly vásárolt 21 százalékos Mol részvénypakett körül, ami kiváltotta mind a Mol, mind a szocialista kormány ellenérzését. Kijelentette azt is, hogy az új kormány meg fogja akadályozni az olyan vállalatok, mint a Mol átvételét bármely külföldi, nemcsak orosz vállalatok által. "Van néhány olyan nagyvállalat, úgymond magyarországi központú regionális multinacionális vállalat..., amelynél meg kell őrizni a magyar vezetést és az irányításra gyakorolt magyar befolyást" - idézte Martonyi Jánost a Reuters.