Londonban még egy idei kamatvágásra látnak esélyt

Vágólapra másolva!
A magyarországi infláció az áprilisi lassulás után az idén még jelentősen csökken, de nem lesz számottevően alacsonyabb az MNB célszintjénél, ami a legutóbbi piaci "felfordulással" együtt akadályozhatja az MNB további kamatcsökkentéseit - vélik londoni felzárkózó piaci elemzők. Egy monetáris lazítás azonban még valószínűnek tartanak 2010-ben.
Vágólapra másolva!

A KSH keddi adatközlése után (áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet) a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői közölték: fenntartják előrejelzésüket, mely szerint innentől a magyarországi inflációs ütem folyamatos lassulása várható, egészen a nyárra valószínűsített 3-3,2 százalékos mélypontig.

A cég ezután az év végéig 3,8 százalék körüli szintre gyorsuló tizenkét havi inflációval számol. A legutóbbi időszakban végbement forintgyengülésnek ugyanis jó eséllyel lesz hatása az árszintre, főleg az üzemanyagok árán keresztül - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A cég szakértői közölték: nem osztják az MNB azon nézetét, hogy az infláció jövőre jelentősen elmarad a 3 százalékos célszinttől. A JP Morgan éves átlagos inflációs előrejelzése 2011-re 3,2 százalék, csaknem egy százalékponttal magasabb a magyar jegybank prognózisánál.

A JP Morgan ház fenntartja azt a prognózisát, hogy az idén még egy negyed százalékpontos kamatcsökkentés lehetséges az MNB részéről, a legnagyobb valószínűséggel a harmadik negyedévben.