Hatástalan maradt a kamatdöntés a forintra

Vágólapra másolva!
A nemzetközi devizapiacon már 276 forint alatt is megfordult az euró, de a reggeli gyengülés után végül 278 fölött fejezte be a hazai pénz a hétfői kereskedést. A kamatdöntés borítékolható volt, ezért nem mozgatta meg a piacokat.
Vágólapra másolva!

A forint hétfői piacán 278 forint környékén mozgott az árfolyam, pedig a magyar kereskedők belépése előtt 276 alatt is járt az euró jegyzése.

Kettőkor hozta nyilvánosságra a kamatdöntés eredményét a jegybank. A július 21-i ülésen a monetáris tanács változatlanul hagyta az alapkamatot, ami tehát 5,25 százalékon maradt. A döntés megfelelt a várakozásoknak, így nem volt nagy hatása a forint árfolyamára.

Simor András a döntést követő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a "jövőre vonatkozóan semmilyen jelzést nem kíván adni" a kamatpályáról. Az elemzők többsége szerint azonban 5 százalékra csökkenhet a kamatszint, mielőtt elkezdenék emelni várhatóan 2011-től.

Az euró 278,12, a dollár 224,43, a svájci frank 202,61 forint volt hétfő este hat órakor.

Kína rugalmasabb pénzpolitikát jelentett be

A hétvége "nagy eseménye" a kínai jegybank szombati bejelentése volt rugalmasabb árfolyam politika bevezetéséről, kihangsúlyozva azonban hogy ez nem jelenti a jüan jelentősebb felértékelését. Az euró és több ázsiai deviza is árfolyam emelkedéssel reagált a hírre, amit átmenetileg visszavetett egy kissé, hogy a jegybank nem változtatott a dollár/jüan referencia árfolyamon. Elemzők szerint a kínai jegybank lépése a jüan mérsékelt ütemű, fokozatos erősödését vonja majd maga után.

A kínai lépés nagy lökést adott a tőzsdei aktivitásnak az ázsiai kereskedési szakaszban és áttételesen fokozta a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot a devizapiacokon is.