A bankváltást nem tiltja meg a Matolcsy-javaslat a devizahiteleseknek

Vágólapra másolva!
Továbbra is lesz lehetőség a devizaalapú jelzáloghiteleknél a szolgáltatóváltásra, a devizaalapú jelzáloghitelek betiltásáról pedig előreláthatóan ősszel dönt a parlament.
Vágólapra másolva!

Már a nyári ülésszak során dönthet az országgyűlés a devizaalapú, jelzálogbejegyzéssel járó hitelezés tilalmáról szóló kormányelőterjesztésről - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az [origo]-val. A június 30-i kormányhatározat után az előterjesztésről a bizottságok határoznak, majd a parlament hoz róla döntést.

A szerdán elfogadott és csütörtökön hatályba lépő tiltó szabályok részleteit nem ismertette a nemzetgazdasági miniszter, ami kisebb zavart okozott a bankpiacon - csütörtök reggel több bank is azt közölte kérdésünkre, hogy természetesen lehet náluk igényelni lakásvásárlási céllal devizahitelt (a minisztérium válaszainak megérkezése előtt készült cikkünket itt találja).

A felmerült bizonytalanságokra rákérdező felvetésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: a tervezett jogszabály szerint a tilalom nem vonatkozik olyan esetekre, amikor valaki a kedvezőbb feltételek miatt kiváltja hitelét egy másik bank konstrukciójával.

A minisztériumi válasz szerint "az adósok bankváltási, ingatlanértékesítési szabadsága és a piaci verseny fenntartása érdekében továbbra is lehetséges lesz a korábban megkötött deviza alapú kölcsön kiváltása, valamint a fedezetcsere".

Lehetetlenné válik azonban nem csak a lakáscélú, hanem a többi, például a szabad felhasználású devizahitel esetén a jelzálogjog bejegyzése, azaz a bankok nem nyújthatnak olyan devizaalapú hiteleket nyújtani, amelyben az ingatlan fedezetül szolgál.

Matolcsy György szerdai szavaiból az derült ki, hogy a rendelet és a törvénymódosítások még nem készültek el, viszont július 1-jétől visszamenőlegesen kívánják érvényesíteni a jogszabályt - ezt a minisztérium kérdéseinkre küldött válasza is megerősítette.