Főnix-program a vállalkozások külpiacra jutásához

Vágólapra másolva!
600-800 millió forinttal támogatná a hazai kis- és középvállalkozások külpiacra jutását a kormány a Magyar főnix program keretében - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Új eszközöket is bevet a kormány a hazai kkv-k külpiaci helyzetbe hozása érdekében, többek között forrásokkal is támogatják a Magyar Főnix projektet - mondta Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkárára a Világgazdaságnak. Az államtitkár a lapnak adott interjújában azt mondta: a Magyar Külgazdasági Szövetség által kidolgozott programot forrásokkal is támogatják, mert - mint fogalmazott - meggyőződésük, hogy az állam feladata elindítani ezt a kereskedőház jellegű integrátor szervezetet, amelynek célja a kkv-k segítése a külpiacokra jutásban. A programot az államtitkár szerint 600-800 millió forinttal el lehet indítani, de ennél többet - arra hivatkozva, hogy még tárgyalások előtt állnak - nem kívánt mondani.

A szektort a Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Alap létrehozásával és az Export házhoz jön miniklaszterprogrammal is támogatni kívánják. Ez utóbbi lényege, hogy kistérségi szinten felmérik, melyik kisvállalatnak milyen piacképes terméke, szolgáltatása van, s milyen lehetősége van a piacra jutásban. Az ígéretes vállalkozásokat állami segítséggel mintegy miniklaszterben fognák össze. Az állam ebben az esetben integrátori szerepet játszik majd.