Orbán egyenlő mércét várna a hiánycél teljesítésekor

Vágólapra másolva!
Magyarország számára most az elsődleges és lényegi kérdés az Európai Unióval történő megállapodás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, miután horvát kollégájával találkozott csütörtökön a Parlamentben. A miniszterelnök szeretné, ha Magyarország számára ugyanannyi idő állna rendelkezésre a hiánycél elérésére, mint a többi problémás EU-tag esetében.
Vágólapra másolva!

Mi mindenkivel tárgyalunk és konzultálunk, de megállapodni az unióval kell - szögezte le a magyar kormányfő, aki szerint a magyar gazdaság bátran vállalhatja a tárgyalásokat. Ugyanakkor egyenlő mércével kell mérni, mindenkinek azonos időtartamot kell szabni arra, hogy teljesítse az uniós elvárást, a három százalékos hiánycélt.

Hozzátette: Magyarország köszönettel tartozik a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hiszen amikor 2008-ban a tragikus kormányzás, a költségvetési adatok meghamisítása szinte teljesen felemésztette Magyarország hitelképességét, szavahihetőségét, akkor a valutaalap készségesen segített. Nem ajándékot adott, csak hitelt, de az akkor nagy segítség volt. Hozzátette: ezért az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni. Ez a szerződés azonban lejár, így nem kell semmit megszakítani, felmondani - mondta Orbán Viktor.

A Quaestor elemzői úgy értelmezik Orbán Viktor szavait, hogy az "egyenlő elbánás elve" azt jelenti, hogy Magyarország "legalább annyi időt kapna, mint a többi problémás EU-tagállam a hiánycél eléréséhez." A legproblémásabb tagállam Görögország, amelynek hiányát 2012-re kell 3 százalék alá vinnie, viszont a 2009-es 14 százalék körüli szintről, amely jóval magasabb, mint Magyarország 3,8 százalékos deficitje 2009-ben és 2010-ben.

A nyilatkozat után a forint tartotta magát az euróval szemben a 283-as szint, a dollárral szemben a 220-as szint, a svájci frankkal szemben pedig a 211-es szint közelében.