"Álomnak tűnt" - barátkozik Bonyhád a vízalatti szállodával

Vágólapra másolva!
Tengeri élőlényekkel benépesített akvárium is tartozik ahhoz a részben vízszint alatti szállodához, amit Bonyhád határában építene a Trimp Holding Zrt. A város vezetése egyelőre lelkes, bár végső döntést csak október végén hoznak az építkezésről. A korábban Kiskunhalason is próbálkozó beruházó cég fürdő felépítését ígéri a szállodáért cserébe a bonyhádiaknak.
Vágólapra másolva!

"Könnyedén feltölthető lesz az épület vízalatti része, ugyanis a Völgység patak a tavaszi esőzések nyomán elöntötte a hotelnek szánt területet" - mondta irónikusan egy ötven év körüli, bonyhádi férfi az [origo] tudósítójának a Tolna megyei városba tervezett vízalatti szállodáról, amit eredetileg Kiskunhalason építettek volna fel a beruházók, de az ottani kudarc után vasárnap már azt jelentették be, hogy Bonyhádon szeretnék megkezdeni a beruházást.

A Trimp Holding Zrt. egy 28 ezer négyzetméteres, ötszintes luxus szállodát építene Bonyhád határában, amelynek három szintje a vízszint alatt lenne. Az itt található luxus lakosztályokból 150 panoráma ablakon lehetne megcsodálni a szobákat körülölelő, 20 méter széles és 11,5 méter mély medencébe telepített tengeri állatok, halak, cápák és ráják mindennapi életét, és akár búvárkodni is lehetne - legalábbis az Éden-szigetnek nevezett objektumot bemutató honlap szerint.

A Bonyhád utcáin megkérdezett emberek többsége már hallott az ambíciózus tervről, bár a város a válaszok alapján nem ég lázban a tervezett beruházás miatt. Az [origo] körkérdéséből az derült ki, hogy akik a településen értesültek róla, egyöntetűen jónak tartják az ötletet, és úgy vélik, hogy a város csak profitálhat a beruházásból, az viszont nem foglalkoztatja a helyieket, hogy üzletileg mennyire lehet életképes az elképzelés.

Mit hozhat az álomberuházás a városnak?

"Álomnak tűnt" - foglalta össze első benyomásait az [origo]-nak Ónodi Szabolcs, a városi képviselőtestület Fidesz-KDNP-s tagja arról a pillanatról, amikor a tervező-beruházó képviselői előálltak a szálloda terveivel augusztus 26-án a csak emiatt összehívott ülésen. "A terveket bemutató két fiatalember nagyon lelkes és felkészült volt, a kérdésekre korrekt és tisztességes válaszokat adtak" - mondta a képviselő, aki főállásban a helyi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ónodi Szabolcs: Azt kérdeztük, hogy mit hoz a beruházás a városnak?

Ónodi Szabolcs elmondása szerint mintegy másfél óráig tartott a kérdezz-felelek, melynek második részében azt firtatták a képviselők, hogy miért jó, mit ad a városnak ez a befektetés. Elsősorban az érdekelte a helyieket, hogy a foglalkozatásban előnyt élveznek-e majd a helybéliek, milyen egyéb szolgáltatást kívánnak igénybe venni majd várostól, és milyen további beruházásban, fejlesztésben gondolkodnak. "Ezekre azért voltunk kíváncsiak, mert az az első pillanattól világos volt, hogy ezt a létesítményt aligha fogják használni a bonyhádiak" - mondta a képviselő, aki azt is elismerte, hogy a kérdésekre nem tudtak választ adni a tervező emberei, mint mondták: erre nem voltak felkészülve.

Pénzügyi kötelezettséget nem vállalt Bonyhád

"Valóban gyönyörű terveket mutattak be nekünk, s amivel még meggyőzőbb hatást értek el, hogy a láthatóan korábban elkészített alapkoncepciót a bonyhádi környezethez, területhez igazították" - mondta az [origo]-nak Koncz István ügyvéd, a város szocialista önkormányzati képviselője. A társaság kiskunhalasi próbálkozása miatt voltak azért negatív észrevételek is az ülésen - emlékezett vissza -, amelyek a beruházó cég múltját, hátterét firtatták a korábban megjelent sajtóhírek alapján (ezekről ebben a cikkünkben olvashat - a szerk.) vagy éppen azt vetették fel, hogy az épületegyüttes külső megjelenése tájidegen lehet. De zömében az volt a vélemény: nagyszerű, hogy a fantasztikus terv megvalósításával kapcsolatban egyáltalán Bonyhád neve felmerült.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Koncz István azt mutatja, hol épülne a szálloda (a helyszín nagyobb képéért kattintson!)

Koncz István szerint a lelkesedésben szerepet játszhatott az is, hogy a város semmilyen pénzügyi, anyagi kötelezettséget nem vállalt a projekt miatt, egyelőre kizárólag elvi hozzájárulását adta ahhoz, hogy a beruházó elkészíthesse az engedélyes tervdokumentációkat egy későbbi döntéshez.

Lényegében erre hivatkozva zárkózott el a nyilatkozattól Potápi Árpád, Bonyhád fideszes polgármestere is, aki csupán annyit válaszolt az [origo]-nak, hogy a képviselőtestület október végi ülésén foglalkozik majd a beruházással, és akkor döntenek arról is, lesz-e vízalatti szálloda a város határában. A polgármester tartózkodását azzal magyarázta, hogy bár augusztus 26-án zárt ülésen tárgyaltak a beruházásról, három nappal később a szálloda híre a magyar sajtó nagy részét bejárta, ami a képviselőtestület lapunk által megkérdezett képviselőit is meglepte. Elmondásuk szerint nem teljesen értették, hogy a projekt jelenlegi állapotában indokolt volt-e azt nagydobra verni.

Kiskunhalason is próbálkoztak már

A bonyhádi városvezetés számára az mindenképp elgondolkodtató lehet, hogy a beruházó korábban máshol házalt az ötlettel. Eredetileg ugyan Kiskunhalason kívánta megépíteni a víz alatti szállodát a Trimp Holding, de a város által felkínált terület kisebb volt a szükségesnél - indokolta a váltást a társaság marketingvezetője, Pasaréti Zsolt az [origo]-nak, hozzátéve, hogy a hét hektáros területet így találták meg Bonyhádon. Kérdésünkre, hogy miért éppen Bonyhádot választották, Pasaréti azt felelte, hogy a város rendelkezik azokkal a megújulóenergia-termelési lehetőségekkel, melyek elengedhetetlenek a beruházáshoz. Pasaréti a napsütéses órák magas számát, és a fix széljárást említette.

"Igazából Bonyhád tudott olyan hét hektáros területet felajánlani, ami találkozott azokkal az elképzeléseikkel, amelyek alapján megvalósítható az Éden-sziget. Máshol ugyanis vagy túl közel volt a városközpont, vagy túl forgalmas volt a település, de az is kizáró szempont volt, ha nem volt parkosítható rész a területen" - mondta Pasaréti Zsolt arra a felvetésünkre, hogy a bonyhádihoz hasonló paraméterekkel több település is rendelkezhet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az utcán megkérdezett emberek többsége már hallott az ambíciózus tervről

Fürdőt ígérnek a városnak

A Trimp Holdingnak a területetért cserébe Bonyhád régóta dédelgetett álmát kell megvalósítania, ami egy városi fürdő megépítése nagyjából 350 millió forintért. A marketingvezető szerint az még nincs eldöntve, hogy ezt milyen formában teljesítenék, három variáció jöhet szóba: felesben építik meg a fürdőt a várossal, teljes egészében a beruházó építi meg, de az sem kizárt, hogy a cég egyszerűen csak megveszi a területet, a többi feladat pedig a városra vár majd.

A szálloda tervei is bizonytalanok, Kökény Béla, a Trimp Holding vezérigazgatója korábban a MTI-nek azt mondta: a szállodát 10,5 milliárd forintból tervezik megépíteni, a finanszírozáshoz már több mint 10 magáncéggel van elvi megállapodásuk. Pályáznak európai uniós forrásokra is, de csak később, mivel cégük az idén alakult, banki finanszírozást pedig csak a beruházás utolsó harmadában kívánnak igénybe venni. Az MTI információi szerint a Trimp Holding Zrt. 2010-ben alakult, Szigethalmon van bejegyezve, főtevékenysége pedig szállodai szolgáltatás.

A lélegző cipőtalptól a víz alatti szállodáig

A 15 ezer lakosú, a Völgység fővárosaként is emlegetett Bonyhád valamikor valódi cipőipari nagyhatalom volt, olyan világhírű márka is gyártatott a városban, mint a Salamander, de mára mindössze három kft. működik a városban - vázolta a vállalkozások helyzetét Koncz István önkormányzati képviselő. A cipőipar mellett a még működő Zománcgyár volt jelentős foglalkoztató, de mára ez az üzem sem alkalmaz 400 főnél többet. Koncz szerint 16-17 százalékos lehet a munkanélküliség a városban, de ennél nagyobb számot is emlegetnek. Néhány éve egy magyar feltaláló a lélegző cipőtalp gyártását szerette volna elkezdeni a városban, de a beruházáshoz nem sikerült összeszedni a szükséges 6 milliárd forintot.


Terveik szerint a szálloda 2013 harmadik negyedévének végén nyithatja meg kapuit. A tervező az Incorso Kft. lesz, a tengervizes részek kialakítását pedig a Tropicarium-Oceanárium Kft. végzi. A Trimp Holding tájékoztatása szerint a beruházás területe 7,9 hektár.