Az idén még hiába reménykednek a pókeresek

Vágólapra másolva!
Ebben az évben aligha változnak meg a szerencsejáték-törvény pókerezést szabályozó rendelkezései, bár a Fidesz-frakcióban volt már erről egyeztetés. A játékosok és a szervezők szerint a jelenlegi, májusban elfogadott törvényváltozat ellehetetleníti a hazai pókert, miközben a kevés engedéllyel rendelkező klub mellett virágoznak a feketén működők.
Vágólapra másolva!

Nincs reális esély arra, hogy még az idén megváltozzon a tavasszal nagy vihart kavart, a pókerklubokat megtizedelő szerencsejáték-törvény - tudta meg az [origo]. "Voltak már egyeztetések erről a kérdésről a frakcióban és a kormányban is, de a Fidesznek egyelőre nincsen végleges álláspontja arról, hogy miként kell megváltoztatni a pókerszabályozást. A fő szempont mindenesetre az, hogy hogyan lehet növelni az államnak a játékadóból befolyó bevételeit" - mondta kérdésünkre Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselő.

Szatmáry szerint nem valószínű, hogy az esetleges módosítás még az idén beleférhet a feszített törvényhozási menetrendbe. Amikor azonban - talán jövőre - a parlament elé kerül, akkor a Magyarországon teljesen szabályozatlan online póker helyzetét is rendezni akarják a törvényhozók a rendelkezésre álló európai példák alapján.

Súlyos adóteher

A szerencsejáték-törvény említett módosítása szigorú feltételeket szabott a pókertermek működéséhez. Egyebek mellett előírta a játékszervező cég legalább 25 milliós alaptőkéjét, a belső kamerarendszer meglétét, a terem oktatási, egyházi, egészségügyi intézményektől, valamint játékkaszinóktól való minimum 200 méteres távolságát és az asztalonkénti alapterület nagyságát. A feltételek között tehát van nagyon költséges és olyan is, amely a bejáratott helyszín feladása nélkül adott esetben egyáltalán nem teljesíthető. Erre utal, hogy a működéshez szükséges APEH-engedélyt összesen 11 terem kérte, de 5 nem kapta meg.

A három szocialista képviselő által benyújtott törvényjavaslat pénzügyi szempontból is kemény változásokat hozott. A bevételeket csökkentő rendelkezés, hogy egy teremben maximum 10 asztalon folyhat a játék és a nevezési díj felső határa 50 ezer forint - az adóterhet pedig ezzel párhuzamosan a bevétel 40 százalékára emelte a jogszabály. Ez azt jelenti, hogy nem az esetleges profitból, hanem a teljes árbevételből kell ennyit adózni, még a költségek kifizetése előtt.

"Nem olyan nagy üzlet"

A pókerlubokat így lényegében a legszigorúbb, a kaszinókra vonatkozó szabályozáshoz hasonlóan kezeli a törvény. Ez azért meglepő, mert - ellentétben, mondjuk, a rulettel és más szerencsejátékokkal - a pókerjátékosok nem a "ház" ellen játszanak, hanem egymás pénzét nyerik el. A pókeresek kifogásolják azt is, hogy a pókert szerencsejátéknak minősítették, az APEH honlapján olvasható tájékoztató szerint azért, mert "semmilyen játékstratégia esetében sem lehet a kártyaleosztásból adódó véletlenszerűséget oly mértékben csökkenteni, hogy a játék csak kisebb mértékben függjön a véletlentől".

A Magyar Pókerszövetség szerint nem különösebben nagy üzlet a pókerszervezés, az új, bevételarányos adóteher irreálisan magas, ráadásul az ellenőrzést is bonyolulttá és kijátszhatóvá teszi, miközben az állam bevételei is csökkennek. A szervezet készített egy számítást arról, hogy egy asztalonként 1500 eurós fix adó bevezetése esetén, országosan 25-30 működő teremmel évente 500 millió forint adó folyhatna be - márpedig jelenleg ennél jóval kevesebb terem működik, vagyis ennél mindenképp kisebb bevétellel lehet kalkulálni. A termeknek tavaly új engedélyt kellett kérniük, és az APEH szerencsejáték-felügyeleti főosztályának honlapján elérhető adatok szerint október elejéig mindössze hat azt kapta meg: két pécsi, két miskolci, egy debreceni és egy szombathelyi. Tavaly csak Budapesten 14-15 terem működött.

Forrás: [origo]
A klubokat a kaszinókra vonatkozó szabályozáshoz hasonlóan kezeli a törvény

A 40 ezer regisztrált tagot tömörítő szövetség szerint szaporodnak a lakásokon, baráti társaságokban tartott játékok, és persze egyre többen játszanak online, ami a költségvetésnek egy fillért bevételt sem hoz. Emellett a jelek szerint több nyilvános pókerklub is illegálisan üzemel: a fővárosban könnyen találni olyanokat, amelyek az interneten és a nyomtatott sajtóban is hirdetik a versenyeiket.

Pontverseny, játékpénz

Az [origo] több klubot is felkeresett, és ezek többségében érdeklődésünke azt felelték, hogy a törvénymódosítás óta sportegyesületi formában működnek, a kizárólag tagok által látogatható versenyeik valójában pontversenyek. Volt olyan klub is, ahol egyszerűen azt mondták, hogy náluk csak "játékpénzzel" lehet játszani - vagyis a versenyzők nem pénzért vásárolnak zsetont, és a játékban sem valódi pénzt nyernek.

"Jelentős különbségek mutatkoznak az egyesületbe befolyó tagdíjak és a helyszínen talált vagyontárgyak és üzemeltetési költségek között" - derül ki az APEH honlapján található tájékoztatóból. Ettől még elképzelhető, hogy akad terem, amelyben valóban egyesületi tagok kártyáznak pusztán pontokért, de jártunk olyanban, ahol nyilvánvalóan pénzben játszottak a betérők, és ezt a munkatársak leplezni sem próbálták. Az általunk megkérdezett budapesti amatőr pókeresek ugyancsak megerősítették, hogy a városban és környékén több hely is van, ahol még véletlenül sem játékpénz a tét.

Tatár Gergely, a Magyar Pókerszövetség elnöke már májusban azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy tud termekről, amelyek úgy döntöttek, a fennmaradásukat szerintük ellehetetlenítő törvénymódosítás után bevállalják az illegális működést - a kialakult helyzet tehát váratlannak nem nevezhető.

Lehet-e rentábilis a versenyszervezés?

Az általunk most is megkeresett Tatár Gergely úgy vélte, a versenyszervezés a jelenlegi feltételek mellett "csak veszteséges lehet", aki szabályszerűen üzemeltet klubot, az vélhetően azért teszi ezt, mert így piacot tud foglalni - és közben reménykedik a törvény mielőbbi megváltozásában.

Az országban elsőként legálisan megnyitott pécsi Fordan Póker Club tulajdonosa ugyanakkor érdeklődésünkre óvatosabban fogalmazott. Kozma Imre azt mondta, az eddigi két hónap tapasztalatai alapján kérdéses, de nem kizárt a szolid nyereség megtermelése. "Az eltelt idő egyelőre nagyon rövid a megalapozott ítélethez, de ha kevesebb lesz a feketén működő terem, a mi helyzetünk javulhat" - tette hozzá a teremvezető.

Az APEH folyamatosan ellenőriz

"Az APEH szerencsejáték-felügyelete (SZEF) folyamatosan megteszi a szükséges intézkedéseket az illegálisan működő pókertermek felderítésére. Az elmúlt évek során és ebben az évben is számos büntetőfeljelentést tett az APEH SZEF, és több alkalommal tartottunk közös ellenőrzést a rendőrséggel. A büntetőeljárások közül több még folyamatban van, a nyomozóhatóság egyes esetekben azonban a nyomozást már megszüntette" - írta az adóhatóság az ellenőrzéseket firtató kérédsünkre. Ezenkívül az egyszeri játékosnak nem árt tudni, hogy a törvény szerint "aki közterületen vagy nyilvános helyen tartott tiltott szerencsejátékban részt vesz, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható".