Reuters: Óriáscégek írtak levelet az Európai Bizottságnak a magyar válságadók miatt

OMV, olajipari vállalat, olajfinomító
Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség értesülése szerint egy tizenöt cégből álló csoport, köztük több nagy német és osztrák energetikai vállalat közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz. A levélben azt írják, hogy a magyar válságadók rosszat tesznek a befektetéseknek, és aránytalan mértékben sújtanak egyes ágazatokat.
Vágólapra másolva!

A levelet - amely szerdán került a Reuters birtokába - a hírügynökség állítása szerint többek közt az Aegon, az Allianz, az ING, az E.ON, a Deutsche Telekom és az OMV vezető tisztségviselői írták alá. "A magyar kormány legutóbbi döntései trendszerűen egyes kiválasztott iparágakat és különösen a külföldi társaságokat használják a költségvetési egyensúly megteremtéséhez" - áll a levélben. "Ez kárt okoz a beruházásoknak és a magyar kormány hitelességének is, ami az európai belső piac iránti elkötelezettséget illeti" - folytatódik a José Manuel Barroso által vezetett testületnek írott levél.

A vezérigazgatók azt is írják, tisztában vannak Magyarország helyzetével, és tudják, hogy Orbán Viktor kormányának jelentős megtakarításokat kell elérnie, de azt "nem tudják elfogadni, hogy elsősorban olyan ágazatokra vonatkoznak az új intézkedések, amelyekre kötött infrastruktúrájuk miatt csak korlátozottan képesek reagálni".

A Reuters híréből nem derül ki, hogy a levél írói valamilyen konkrétan megfogalmazott céllal vagy kéréssel fordultak-e az Európai Bizottsághoz.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara novemberi közleményében úgy fogalmazott, hogy elfogadhatónak tartja a különadókat válság idején, de csak "szigorúan korlátozott ideig" és csak akkor, ha a különadók strukturális reformokkal párosulnak. A kamara azonban amiatt aggódott, hogy sérült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és szavahihetősége.

A magyar kormány a második akcióterv keretében jelentette be október közepén, hogy megadóztat egyes ágazatokat 2010 és 2012 között, hogy forráshoz juttassa a költségvetést.