Nem ússzák meg a bankok az új szabályokat

Vágólapra másolva!
A válság előtt a davosi világgazdasági fórum sztárjai voltak a nemzetközi bankárok, az idén azonban csak a tékozló fiú szerepét játszhatták el a pénzügyi topmenedzserek. Konkrét megállapodás nem született a svájci kisvárosban, de az a bankvilág számára is egyértelművé vált, hogy nem úszhatják meg az új szabályokat.
Vágólapra másolva!

"Az nem sokkoló, hogy akik munkahelyeket és jólétet hoznak létre, sokat keresnek, de az erkölcsileg védhetetlen, hogy azok is sok pénzhez jutnak, akik az állások és a jólét rombolásához járulnak hozzá" - Nicolas Sarkozy francia elnök ezekkel a szavakkal adta meg az idei davosi világgazdasági fórum alaphangját, és bár nem mondta ki, de enélkül is egyértelmű volt, hogy az érdemtelenül gazdagodók alatt a pénzügyi világ vezetőit kell szerinte érteni.

A svájci kisvárosban a tanácskozások egészére jellemző volt a bankárellenes hangulat, Sarkozy azt a széles körben elterjedt véleményt fogalmazta meg, miszerint a mostani válság fő okai között előkelő helyen van a bankok túlzott kockázatvállalása és a bankárok túl nagyvonalú és nem megfelelően ellenőrzött bónuszrendszere. Sarkozy érvelését a pénzügyi világ érthető módon nem fogadja el, de azt a bankárok sem vonják kétségbe, hogy a kormányok és a bankok viszonya alapjaiban lett más azáltal, hogy az adófizetők pénzéből mentették meg a csődközelbe került pénzintézeteket.

Tékozló fiúk

Davosban korábban éveken át a nagy nemzetközi bankházak vezetői voltak a főszereplők, az idén azonban csak a "tékozló fiú" szerepét játszhatták el, hisz manapság nincs olyan politikus, aki ne szólna pár rossz szót a válsággal kapcsolatos médiaeseményeken a felelőtlen és kapzsi bankok hibáiról - márpedig a világgazdasgi fórum az ilyen események egyik legfontosabbika.

A Wall Street Journal (WSJ) tudósítása szerint a Deutsche Bankot irányító Josef Ackermann vezetésével a világ vezető bankárai már csütörtökön elkezdtek egyeztetni annak érdekében, hogy a hétvégén egységes álláspontot tudjanak képviselni az állami vezetőkkel szemben, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk. "Túlságosan nagy közöttük a verseny" - az amerikai gazdasági lap szerint egyszerűen ez akadályozta meg a megegyezést, ami annak fényében nem is meglepő, hogy a nem-amerikai bankok nem szívesen fizetnének tengerentúli riválisaik rossz döntései miatt, és már azért is panaszkodnak, hogy egy kalap alá veszik őket a nagyot bukó versenytársakkal.

A bankároknak tehát közös álláspontja sem volt a miniszterek és jegybanki vezetők részvételével megtartott szombati, informális tanácskozáson. Az egyeztetés nem is végződött konkrét cselekvési terv elfogadásával, de az AFP szerint mégis volt eredménye: a bankok ugyanis megértették, hogy nem lehet elkerülni a szektor radikális újraszabályozását. A hírügyökség szerint Barney Frank, az amerikai képviselőház pénzügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy a bankok végre elfogadták, hogy mindenképp lesznek új szabályok. "Arról még lesz egyeztetés az érintettekkel, hogy miképp érhetőek el a céljaink, de van egy általános megállapodás, miszerint lesz nemzetközi koordináció a kérdéssel kapcsolatban" - mondta el Frank.

Ötletből nincs hiány

A bankvilág újraszabályozására sok ötlet felmerült, a bankárfizetések korlátozásától kezdve a bankok szétszabdalásán át egészen a rizikós befektetési tevékenységek teljes újraszabásáig. A megoldási lehetőségekkel kapcsolatban nincs egyetértés, csak annyi biztos, hogy a kormányok szükségesnek tartják a regulációt, a bankok pedig azt szeretnék elérni, hogy a válság ellenére is hagyják őket a saját szabályaik szerint működni, már amnennyire a mostani, bankárellenes közhangulatban lehetséges. Jól mutatják a bankárok félelmeit Alessandro Profumo, a Magyarországon is jelen levő Unicredit első emberének szavai, aki szerint amennyiben a cél a bankválságok lehetőségének teljes kizárása, akkor nagyon leromolhat a pénzügyi rendszer hatékonysága, ami a nyereségekre is természetesen hatással lenne.

Abban egyetértés látszik kialakulni, hogy amennyiben új szabályok lesznek, akkor azoknak nemzetközieknek kell lenniük, hisz maguk a bankok is globális szereplők. "Globális problémákra globális szabályok kellenek. Ez alapvető elvárás, amennyiben nem ez történik, annak katasztrofális következményei lesznek" - fogalmazta meg a ma már közös alapnak tekinthető álláspontot Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első embere szintén a nemzetköziség jelentőségét hangsúlyozta, szerinte ugyanis a mostani válság fő tanúsága, hogy szükség van globális koordnációra, és hasonlóan nyilatkozott a bankárvilág ideiglenes szócsővévé vált Ackermann is.

Megosztó a Volcker-szabály

A Marketwatch azt hangsúlyozta ki, hogy a zárt ajtók mögött tartott hétvégi megbeszélésén nem született konkrét megállapodás - annak ellenére, hogy azt a bankárok is elismerték, hogy valaminek gyorsan történnie kell a bankrendszerbe vetett bizalom helyreállítása érdekében.

Barry Eichengreen, a Berkeley professzora szerint a nagy kérdés az Egyesült Államok hozzáállása lesz, mivel az amerikaiak egyetértése nélkül semmilyen globális szabályt nem lehet érvényesíteni. Barack Obama amerikai elnök a múlt héten vetette fel a Volcker-szabálynak nevezett reguláció bevezetését, ami a kereskedelmi bankok méretének korlátozását és a kockázatos vagyonkezelésről való leválasztását jelenntené, de a tervezet fogadtatása nem volt egységes.

A fontos szereplők közül az amerikai verziót nem támogatják például a britek, akik szerint a banki méretek keretek közé szorítása nem oldaná meg a válságot okozó problémákat, Alistair Darling pénzügyminiszter szerint a bankok által is támogatott verzión, azaz a tőkekövetelmények emelésén kell a hangsúlynak lennie. Nicolas Sarkozy alapvetően jónak tartja ugyan Obama koncepcióját, de szerinte nincs értelme ezeket nemzeti szinten bevezetni - szerinte a koordinációt a G20-országoknak kellene ellátniuk, így ugyanis biztosítani lehetne, hogy valóban mindenkire ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek, és senki se tudja kivonni magát a versenyképességet és a profitkilátásokat rövid távon jó eséllyel csökkentő korlátozások alól.