Kedden vitték a forintot a piacon, januári szintre esett az euró

Vágólapra másolva!
Utoljára január közepén látott szintre - 267 forint alá - csökkent kedden az euró árfolyama a devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta nem látott szintekre erősödött a forint kedden: az euró árfolyama nem sokkal 17 óra után 266,40 forintnál járt az euró árfolyama, szemben a hétfő kora esti és kedd délelőtti és 268 forint alatti forint alatti árfolyammal. Hasonlóan olcsó euróra január közepén volt példa.

A forint keddi erősödésének köszönhetően a dollár jegyzése a 198-199 forintról 197 forint alá került, a svájci frank pedig 184 forintról 182 forintra ereszkedett.

A zloty és a görögök segítették a forintot

A forint elsősorban a zloty miatt erősödött. A lengyel deviza hétfő után kedden is drágult, miután Varsóban közölték, a várt 3 százaléknál nagyobb mértékben, 3,1 százalékkal bővült a múlt év utolsó negyedében a lengyel gazdaság éves összevetésben. A zloty euróhoz mért árfolyama pénteken még 3,96 körül járt, hétfőn 3,93-3,94-es szinteken mozgott, kedden pedig 3,91 alatt is járt a kurzus. Elemzők szerint az árfolyam elérheti a 3,9-es szintet.

A forinterősödéshez hozzájárult a nemzetközi piacokon kialakult optimizmus is, ami azzal magyarázható, hogy Görögország közölte, szerdán ismertete a gazdaság stabilizálását célzó intézkedéseit. A bejelentés után az euró a dollárral szemben erősödött, 1,36 közelébe ugrott az árfolyam. Kenneth Broux, a brit Lloyds TSB bank elemzője figyelmeztetett: a megszorító intézkedések bejelentése valószínűleg erősíti majd szerdán az eurót, amelynek az árfolyama azonban később akár 1,32 dollárra is eshet, mert a görög kormánynak nehézségei lehetnek majd a végrehajtással.

263 forintig is süllyedhet az euró

Az MTI-nek nyilatkozó kereskedők szerint a 266,50 forintos euróárfolyam fontos megállónak tekinthető, és nem valószínű, hogy tartósan ezen a szinten marad a jegyzés, inkább némi gyengülésre látnak esélyt.

A Commerzbank szakértői kedd reggeli piaci kommentárjukban jelezték a befektetők kockázatvállalási hajlandósága javult, mert nem jelent meg igazán rossz hír a nemzetközi piacokon. Ennek ellenére nem tartják valószínűnek a forint lendületes erősödését, de nem zráják ki, hogy az euró 263 forintis süllyedjen a következő napokban, ahogy ezt tavaly nyár óta már többször is megpróbálta. Ezen a szinten azonban várhatóan elfogynak majd az optimista befektetők, vagyis onnan visszapattanhat az árfolyam.