Több hónapos csúcson a forint

Vágólapra másolva!
Kedden erősödött a forint, így az euró 264 forint alatt is járt, erre pedig legutóbb tavaly októberben volt példa.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal kedden este 19 óra előtt 264 forint körül mozgott az euró a devizapiacon, szemben a pénteki 265-266 forintos árfolyammal. Hasonló szinteken legutóbb októberben, vagyis öt hónapja járt az euró.

A kedd esti időpontban a dollárt 192,10 forinton jegyezték, a svájci frankért pedig 182,10 forintot kértek a kereskedők a nemzetközi porondon. Az erősödés a kedvező piaci hangulattal magyarázható, a magyar tőzsde hatalmas pluszt ért el, de erősödtek a nyugat-európai tőzsdeindexek is.

Segítség az S&P-től

Az optimizmushoz hozzájárult, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő megerősítette Görögország besorolását, ami arra utal, hogy a súlyos pénzügyi gondokkal - egyebek mellett a több mint 10 százalékos államháztartási hiánnyal - küzdő ország helyzete rendezdődhet. (Görögország miniszterelnöke egyébként kedden találkozott Budapesten Bajnai Gordon magyar kormányfővel. A találkozó utáni beszédekről készült tudósítás itt olvasható.)

Devizapiaci kereskedők szerint a forint hirtelen erősödésével kivált a térségbeli devizák csoportjából, amit a zlotyval szemben elért erősödése is mutat. Kedden délelőtt 68 forint környékén jegyezték a zlotyt az elmúlt hét végi 69 forint körüli jegyzéssel szemben. Ha a piaci hangulat érdemben nem romlik, kicsit még javíthat a forint a jelenlegi szintekről. A hét folyamán a 262-267-es sávban mozoghat az euró, a 260 forintos árfolyam elérése egyelőre nem várható - írta keddi elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.