Visszaélhetett erőfölényével a Mol, vizsgálódik a GVH

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Mol Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. A hivatal megvizsgálja, hogy az üzemanyagárak alakulásában nem játszott-e szerepet a Mol esetleges erőfölénnyel való visszaélése.
Vágólapra másolva!

A hivatal közleménye szerint fontosnak tartják, hogy versenyfelügyeleti hatáskörében eljárva a piaci verseny fenntartásához fűződő közérdek, továbbá a fogyasztók védelme érdekében időről-időre vizsgálja a magyar gazdaság jelentős szereplőinek piaci magatartását, amennyiben azok felvethetik a verseny korlátozásának gyanúját.

Az indoklás szerint az üzemanyagárak alakulása ugyan sok tényezőtől függ (így a forint árfolyamától, a kőolaj világpiaci árától, illetve az adó mértékétől is), de abban szerepet játszik az értékesítő saját árazása is. Az elmúlt időszak "szignifikáns változásai" miatt a GVH megvizsgálja, hogy az emelkedésben mennyire játszott szerepet a Mol "esetleges erőfölényén alapuló indokolatlan árazása".

A GVH szerint gyanús, hogy a Mol 2006. január 1. óta alkalmazott nagykereskedelmi árai túlzottan magasak, amelynek érezhető hatása van a kiskereskedelmi árakra is. A hivatal ezért versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Mol ellen, de a közleményben kiemelik, hogy ez nem jelenti a vállalkozás jogsértését.

A vizsgálat 6 hónapig tart, de indokolt esetben kétszer 6 hónapra meghosszabbítható. A GVH eddig kétszer kezdeményezett vizsgálatot a Mollal kapcsolatban, de egyik sem zárult jogsértés megállapításával.