Felelőtlen Fidesz-politikusokról beszél az ellenzék

Vágólapra másolva!
"Felelőtlen", "szerencsétlen", "tragikus" - ilyen jelzőkkel illették ellenzéki politikusok az államcsődről szóló fideszes nyilatkozatokat, melyek után jelentősen gyengült a forint a devizákkal szemben, s a budapesti tőzsde is mélyrepülésbe kezdett.
Vágólapra másolva!

"A bejelentés szerencsétlen, eltúlzott és nem is pontosan fedi a valóságot" - mondta az [origo]-nak Pősze Lajos jobbikos képviselő. Az egykor MDF-es, majd kisgazda politikus szerint, aki 1991 és 1994 között a Szerencsejáték Zrt-t vezette, egy ilyen bejelentéshez még nem is lehetnek pontos információi a kormánynak. A Jobbik szerint egyébként egy komplex csomaggal abszolút kezelni lehet a hiányt és az államadósságot is. A képviselő azt is elmondta, hogy szerinte egy politikusi bejelentés nem lehet ekkora hatással az árfolyamra, úgy gondolja, meg kellene vizsgálni, hogy mit csinált mindeközben a jegybank a majdnem 34 milliárd eurós devizartalék-állományával, vagyis hogy egy esetleges eladással gyengítette-e a forintot. Az [origo által megkérdezett szakértő szerint közgazdasági nonszensz Pősze állítása, hiszen deviza eladással, éppen ellenkezőleg, a magyar fizető eszköz erősödne.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az [origo]-nak azt mondta a fideszes politikusok mondatairól, hogy ezek az ország biztonságára veszélyes kijelentések. "Vagy tudatlanul, vagy felelőtlenségből", de az "emberek pénzével játszanak" - mondta az ellenzéki politikus. Szerinte a kijelentések a "nemzet érdekei ellen" valók, miközben a Fidesz nemzeti összetartozásról tart megemlékezést az országgyűlésben, a Trianon-emléknapon. Lendvai arra kérte a kormánypártot, hogy "most két napig hallgassanak". Varga Mihály államtitkár a hétvégén várhatóan előáll az általa vezetett, költségvetési tényfeltáró bizottság első jelentésével. Erről az MSZP elnöke azt mondta, hogy "valami normálisat mondjon, vagy hallgasson". Szerinte a kormányban "valamire készülnek", és ha "nem csak a forintárfolyamról, hanem többről is van szó", akkor a befektetők elbizonytalanodhatnak.

"Tragédia, amit a Fidesz művel" - vélte Varju László, MSZP-s képviselő, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium korábbi államtitkára. "Olyan sokat ártanak, hogy az nem lehet szándékmentes. Vagy dilettánsok, vagy üzletekre játszanak a saját nyereségükre" - tette hozzá. Az ellenzéki politikus a devizahitelesek helyzetét is érvei közé vette: szerinte "soha nem volt ilyen közel a mondás és az emberek zsebe", mivel a megugró hitelkamatok azonnal károkat okoznak a devizahiteleseknek.

Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettese szerint "végtelenül felelőtlenek" ezek a kijelentések. A politikus szerint "fut a pénze után a Fidesz", mivel "mindenáron meg akarja valósítani a gazdasági terveit". Az [origo]-nak elmondta: az LMP szerint "nincs mód adócsökkentésre, de van mód átcsoportosításra: a környezetvédelmi adók emelésével lehet csökkenteni a jövedelmi és munkát terhelő adókat."

A szintén LMP-és képviselő Scheiring Gábor szerint átlátszó Fideszes kommunkációs trükkről van szó, amelyben a belföldi közhangulatot szerették volna gerjeszteni. De nem lehetnek annyira dilettánsok - fakadt ki az [origo]-nak az ellenzéki képviselő -, hogy azt hihessék, hogy felelőtlen kijelentéseik nem jutnak ki az országból, azokra nem reagál azonnal az amúgy is ideges nemzetközi pénzpiac.

Csütörtökön Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere beszélt arról, hogy Magyarország gazdaságilag csődközeli, a göröghöz hasonló állapotban van, majd pénteken Szijjártó Péter tett Kósa szavait magyarázó, azokat megerősítő nyilatkozatot. A megszólalások után a forint árfolyama és a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is zuhanásba kezdett.