Szlovákia nagyobb növekedést vár

Vágólapra másolva!
A szlovák pénzügyminisztérium javította a GDP-növekedésre vonatkozó idei  előrejelzését hétfőn az eddig vártnál kedvezőbb külső várakozásokra és annak a hatására, hogy javultak Szlovákia és az euróövezet rövid- és középtávú kilátásai.
Vágólapra másolva!

A minisztérium a bruttó hazai termék (GDP) idei növekedésére vonatkozó becslését 3,2 százalékra változtatta a februárban várt 2,8 százalékról. A minisztérium egyidejűleg a jövő évit GPD-növekedési előrejelzését 3,3 százalékról 3,8 százalékra módosította, részben a lakossági kereslet várható bővülése miatt.

A szlovák pénzügyminisztérium legújabb előrejelzése szerint idén stagnál a lakossági fogyasztás az eddig várt 0,2 százalékos éves szintű csökkenéssel szemben. Jövőre a lakossági fogyasztás 1,9 százalékos növekedésére számít a pénzügyminisztérium a februárban várt 1,6 százalék helyett.

Az uniós módszertan szerint számolt, úgynevezett harmonizált fogyasztóiár-index (HICP) az idén átlagosan 1,0 százalékos lesz az eddig becsült 1,7 százalék helyett, jövőre 2,8 százalék a korábban várt 3,4 százalékkal szemben a szlovák pénzügyminisztérium hétfőn közölt legfrissebb becslése szerint.