Tőkevesztés után megszűnés jöhet

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság miatt több száz vállalat is tartós tőkevesztéssel küzdhet Magyarországon, rájuk a Fővárosi Ítélőtábla nemrég született, precedens értékű ítélete értelmében megszűnés, vagy kényszerű átalakulás várhat, ha időben nem rendezik tőkehelyzetüket.
Vágólapra másolva!

A vállalat vesztét okozhatja, hitelezői pedig könnyen hoppon maradhatnak, ha a tőkehiányos társaság nem ismeri pontosan a gazdasági társaságokról szóló törvény tőkevesztésre vonatkozó rendelkezéseit - vagyis nincs tudatában annak, hogy mindössze három hónap áll a rendelkezésére a helyzete tényleges rendezésére - hívta fel a figyelmet Szarvas Júlia, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda ügyvédje. Mindez a Fővárosi Ítélőtábla nemrég született, precedens értékű ítéletéből vezethető le.

A részvénytársaságok és korlátolt felelősségű társaságok számára ugyanis a jogszabály előírja, hogy amennyiben a társaság az éves beszámolója alapján két egymást követő évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével, a társaság tagjai (részvényesei) a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül kötelesek gondoskodni a szükséges saját tőke biztosításáról. Ennek elmulasztása esetén a gazdasági társaság köteles a határidő lejártát követő hatvan napon belül elhatározni más gazdasági társasággá való átalakulását, vagy rendelkeznie kell jogutód nélküli megszűnéséről.