Az OTP-t is vizsgálja az uniós bankteszt

Vágólapra másolva!
Az OTP is szerepel az Európai Unió banki stressztesztjében - derült ki az Európai Bankfelügyelők Bizottságának (CEBS) közleményéből. Emellett több Magyarországon is jelen levő külföldi bankot is megvizsgál az unió.
Vágólapra másolva!

Július 23-án hozzák nyilvánosságra azt a teszteredményt, amely az európai bankok ellenállóképességét vizsgálja. Az úgynevezett banki stresszteszt megmutatja, hogy miként reagálna a pénzügyi rendszer arra, ha újabb recesszió jönne a gazdaságban.

A bankfelügyelet ugyan hangsúlyozni próbálja, hogy az eredmény nem lehet különböző tippelgetések alapja, viszont a befektetők felfokozott várakozása előzi meg a megjelentetést. Ezt mutatja, hogy korábban bankok és más szereplők kérték a hivatalt, hogy tisztázza az európai bankrendszer állapotát.

A CEBS 91 bankot von ellenőrzés alá a stressztesztben. Ezek közül Magyarországról az OTP-t és a "Jelzálogbank nyilvánosan működő rt.-t" vizsgálja a felügyelet. Mivel a listán nem szerepelnek leányvállalatok, így vélhetően nem az Unicredit vagy az OTP jelzáloggal foglalkozó leánya, hanem az FHB Jelzálogbankról van szó.

Ausztriából az Erste és a Raiffeisen, Belgiumból a magyarországi K&H anyavállalata, a KBC, Olaszorszából az Unicredit, illetve megannyi más, a hazai piacon is jelen levő pénzügyi vállalat is bekerült a vizsgálandó intézmények körébe.

A teljes lista itt érhető el.