IMF: Még nincs vége a válságnak

2010.09.13. 16:35

Az IMF vezetője szerint mindaddig nem lesz vége a globális gazdasági válságnak, amíg nem következik be jelentősebb csökkenés a munkanélküliség területén.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint "teljesen helytelenek azok a kijelentések, hogy már mögöttünk van a válság." Az IMF vezérigazgatója a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel (ILO) közösen rendezett oslói konferenciáján leszögezte, hogy a gazdaságnövekedés persze fontos, de nem elég. Munkahelyteremtés nélkül is el lehet érni gazdasági növekedést.

Jens Stoltenberg, a házigazda norvég miniszterelnök úgy vélte, hogy a válság a pénzpiacokról a munkaerőpiacra terelődött át. Annak ellenére, hogy a világ számos országában már tapasztalható gazdaság élénkülés, túl korai lenne még a válság végéről beszélni. Mindaddig ugyanis, amíg magas a munkanélküliség, válságban vagyunk - szögezte le.
   
Az IMF becslése szerint az idén 210 millió lesz a munkanélküliek száma világszerte, ami 30 millióval meghaladja a 2007. évit, amikor kipattant a globális hitelválság, recesszióba taszítva a világ vezető országai közül számosat.

Andor a rettenetes 2010-es évről beszélt

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociálisügyi felelőse arra sürgette a résztvevőket, hogy fokozzák a gazdasági, munkaügyi és szociális politika összehangolását, mert ez segíthet egy újabb nemzetközi lassulás megelőzésében. A magyar biztos úgy fogalmazott: az idei év annus horribilis (rettenetes év) volt a munkanélküliség szempontjából. Ha pedig a politikai irányítók nem cselekszenek, 2011 rettenetes lehet a szociális kohézió szempontjából.
   
Andor László üdvözölte, hogy legutóbbi, torontói találkozójukon a legfejlettebb államok és a vezető feltörekvő országok állam- és kormányfői (G20) konszenzusra jutottak a makrogazdasági együttműködésről. Felszólította ugyanakkor a nemzetközi intézményeket, hogy ösztönözzenek közös elhatározásokra a foglalkoztatási és szociálpolitika szempontjából is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK