A kormány felügyelőt küld a sportkórházba és a műszaki egyetemre

Vágólapra másolva!
Szerdától több intézményben, köztük a budapesti műszaki egyetemen és a sportkórházban megjelennek a költségvetési felügyelők.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai hatállyal költségvetési felügyelőt rendelt ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez, az Országos Sportegészségügyi Intézethez (közismert nevén sportkórház) és a Munkaerő-piaci Alaphoz - derül ki a kedden délután megjelent Magyar Közlönyből. A kormány kéri a államháztartásért felelos minisztert, azaz a nemzetgazdasági tárca vezetőjét, hogy gondoskodjon a felügyelők megbízásáról.

Matolcsy György júliusi gazdaságpolitikai csomagja szerint a költségvetési szervezetek gazdálkodásának, számláinak ellenőrzésével külön felügyelőket kíván megbízni a kormány. Matolcsy György korábban azt mondta, hogy Franciaországban hasonló jogosítványokkal 20-25 százalékos megtakarítást értek el az intézményeknél, egyetemeknél, kórházaknál.

A költségvetési felügyelők intézményét Franciaországból vette át a magyar kormány, ott valamivel több mint kétszázötven fővel működik a költségvetési felügyeleti hálózat, közülük mintegy hetvenen tekinthetők ténylegesen is fiskális felügyelőknek, a többiek a háttérfeladatokat látják el. A szervezetet Jean Basseres vezeti, aki korábban a helyi számvevőszék, illetve a pénzügyminisztérium egyik vezetője volt. Az inspektorok szinte kivétel nélkül a neves francia államigazgatási elitegyetemről, az ENA-ról érkeznek, feladatuk pedig a belső auditoktól a helyszíni vizsgálatokon át egészen a kormányzati és parlamenti tanácsadásig terjed.