A Mórakert 1,1 milliárd tartozását kezdi kifizetni a gazdáknak

Vágólapra másolva!
A Mórakert Szövetkezet 700 gazdának tartozik összesen 1,1 milliárd forinttal, közülük négyszázzal sikerült megállapodni a kifizetések ütemezéséről - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Vágólapra másolva!

Megkezdődik a Mórakert Szövetkezet évek folyamán felgyülemlett tartozásainak a rendezése, jelenleg kereken 700 gazdával folynak a tárgyalások, és közülük már közel 400-zal sikerült megállapodni a kifizetés feltételeiről - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Szolnokon, a magyar vidék fejlesztéseinek lehetőségeiről rendezett tanácskozás sajtótájékoztatóján. Akikkel megállapodtak, azok három napon belül megkapják követelésük 50 százalékát, a fennmaradó részt öt év alatt törlesztik számukra - jelezte a tárcavezető. A tész csoport konszolidálása, az emberek megsegítése a Vidékfejlesztési Minisztérium koordinálásával, a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Követeléskezelő Zrt. közreműködésével történik. Az összes kifizetés várhatóan 1,1 milliárd forintot tesz ki.

A Mórakert Szövetkezet ügyének előzménye, hogy a több száz millió forint forgóeszköz-hiányt felhalmozó Mórakert termelői és értékesítő szövetkezet küldöttgyűlése múlt év elején fogadta el a cég pénzügyi konszolidációs programját. A szakértők akkor úgy ítélték meg: egy, másfél évre van szüksége a cégnek ahhoz, hogy ne legyen lejárt tartozása, késedelmes fizetése a tagjai felé.

A legnagyobb hazai, évi 8 milliárd forintos forgalmú termelői és értékesítő szövetkezet (tész) non-profit módon működött, nem halmozott föl tartalékokat, a megtermelt nyereséget teljes egészében visszaosztotta a tagoknak. Miközben megteremtette az évi 70 ezer tonnás forgalomhoz szükséges logisztikai hátteret napi működésének finanszírozásához, forgóeszköz hitelre volt szüksége, ezek a források a gazdasági válság kezdetével azonban eltűntek. Az alapvető problémát a piacok beszűkülése jelentette a cég számára.