Kevésbé panaszkodnak a hitelfelvétel nehézségeire a vállalkozások

Vágólapra másolva!
A korábbinál kevesebb kis- és középvállalkozás számolt be a hitelfelvétel nehezebbé válásáról az euróövezetben - derül ki az Európai Központi Bank felméréséből.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb euróövezeti kis-és középvállalkozás érzi úgy, hogy nehezen jut hitelhez. Az Európai Központi Bank pénteken ismertetett felmérése szerint általában a kkv-k még mindig nehezebben kaptak hitelt az elmúlt félévben, mint korábban, de a feltételek legalább nem romlottak olyan mértékben, mint a megelőző hat hónapban. Az EKB elemzése szerint elsősorban a gazdasági kilátások javulására vezethető vissza, hogy a második és harmadik negyedévben nem romlottak olyan mértékben a hitelhez jutás feltételei, mint korábban.

A megkérdezett kkv-k 24 százaléka számolt be arról, hogy nehezebbé váltak hitelfelvételi lehetőségeik idén március és szeptember között, míg az előző, a tavaly október és idén március között végzett felmérésben arányuk még 42 százalék volt. Az EKB 5.312 vállalkozás körében végzett felmérésében a válaszadók 12 százaléka számolt be a finanszírozás javulásáról, míg a megelőző időszakban csak 10 százalék mondta ezt.

A felmérés a gazdaság javulására utaló további megállapítása, hogy most a vállalatok mindössze 3 százalékának van szüksége hitelre, az előző felmérésben arányuk még 16 százalék volt. A kutatásban szereplő nagyobb vállalatok is a bankhitelekhez való hozzáférés javulásáról számoltak be az időszakban.