Tízezrek ígérik, hogy kedden csatlakoznak a focilegenda forradalmához

Eric Cantona
Vágólapra másolva!
Csaknem 40 ezren biztosra ígérik az egyik közösségi oldalon, hogy csatlakoznak Eric Cantona egykori futballsztárhoz, és kiveszik kedden a pénzüket a bankból.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este 10 órakor 38 489-en jelezték a facebookon, hogy részt vennének az Eric Cantona egykori francia futballegenda által meghírdetett, bankellenes forradalomban, és további 29 730-an vannak azok, akik azt jelezték, hogy lehet, hogy részt vesznek az akcióban. Egy héttel ezelőtt még alig több mint 22 ezren jelezték vissza a részvételt, és kevesebb mint 18 ezren voltak, akik elképzelhetőnek tartották a forradalmi akció támogatását (az akcióról itt olvashat részletesen).

A Le Figaro szerint a karrierjének csúcsára a Manchester Uninted csapatában érő Cantonának kifejezetten sok deklarált követője van az Egyesült Királyságban és Olaszországban, illetve természetesen Franciaországban és Belgiumban - Cantona videóüzenetét 20 nyelvre fordították le a Youtube-on az utóbbi hetekben és napokban.

Az utcai megmozdulások kora lejárt, a globális kapitalizmust a bankok bedöntésével lehet megrengetni - ez a fő üzenete annak a videóüzenetnek, amiben Eric Cantona lázadásra buzdít. Felhívásában Cantona arra kéri a globális társadalmi igazságtalanság ellen küzdőket, hogy december hetedikén vegyék ki betéteiket a bankokból, és ezzel vigyék csődbe a pénzintézeteket - és ássák meg a jelenlegi gazdasági rendszer sírját is.

Cantona felhívásának hatására Géraldine Feuillien belga forgatókönyíró és Yann Sarfati francia színész és rendező hozta létre a fenti facebook-csoportot. A kezdeményezés nem kötődik sem politikai csoportosuláshoz, sem szakszervezetekhez, egyszerűen csak "egy korrupt, bűnöző és halálos rendszer ellen szeretnének fellépni a jogszabályi kereteken belül" - írják a szervezők a honlapjukon.

Cantona üzenetére eleinte nem reagáltak az illetékesek, de idővel mégis kommentálták az egykori focista felvetését. A hónap elején több francia bank is olyan közleményt adott ki, miszerint a bankszámlák kiürítése veszélyeket jelenthet. Christine Lagarde francia gazdasági és pénzügyminisztert kihozta a sodrából Cantona, a francia gazdaságpolitikai irányítója azt mondta: ő sem focizik Cantonával, így ez utóbbinak sem kellene közgazdászt játszania.