"Érdekes fejet vágott a bankárom" - csak a neten jött össze Cantona forradalma

Vágólapra másolva!
A bankbedöntési akció előtti napon még csaknem 40 ezren jelezték, hogy Eric Cantona francia focilegenda felhívásának megfelelően kiveszik a pénzüket a bankból, és bár hivatalos adatok nincsenek a megmozdulásról, de az biztos, hogy a nyugat-európai bankrendszerek nem érezték meg a forradalminak szánt akciót.
Vágólapra másolva!

"Kész, megcsináltuk! A megtakarításaimat már nem bankban tartom másfél éve, de formálisan részt vettem az akcióban. Érdekes fejet vágott a bankárom, amikor sürgős randevút kértem tőle a bejelentéshez" - ezt az üzenetet tette fel kedd délután a bankok bedöntését célzó, forradalminak szánt akció facebookos oldalára a Fournier Marc néven posztoló szimpatizáns, aki azt is közölte, hogy a bankjának és a gazdasági minisztériumnak is levelet fog írni saját döntésének magyarázatával.

"A válság a pénzügyi szabályozás teljes hiányával magyarázható, a világban tapasztalható egyenlőtlenségek kiküszöbölésre érdekében pedig cselekvésre van szükség, mégpedig addig, ameddig az illetékesek meg nem értik, hogy ideje változtatnií" - írta egy másik kommentelő. Lisa Lormet Lyonból azt írta, hogy az akció pár nap alatt elterjed majd, ezért folytatni kell a mozgalmat, többen pedig azt jegyezték meg, hogy a jelek szerint valóban nem örültek a bankárok a pénzkivonásnak.

A honalpon sem csak szimpatizánsok véleménye olvasható, vannak olyan vélemények, amelyek szélsőjobboldali kapcsolatokkal vádolták meg a szervezőket, sőt, akadt olyan vélemény is, miszerint a bankbetétek kivonása beindíthatja a gazdaságot, a kivett összegeket ugyanis jó eséllyel elköltik majd, ami lökést adhat a keresletnek.

Nem sokan követték Cantonát

Össszesített adatok ugyan nincsenek, de a sajtóbeszámolók szerint csekély gyakorlati következménnyel járt Eric Cantona egykori francia futballista keddre meghirdetett bankellenes akciója (az akcióról itt olvashat részletesen). A tudósítások szerint néhány látványos akciótól eltekintve nem volt észlelhető, hogy a nyugat-európai nagyvárosokban a szokásosnál többen vennék ki a pénzüket a számlájukról, amint azt a Cantona által elindított mozgalomhoz csatlakozók ígérték.

A felhívást követő reakciók alapján azonban nem mondhatni, hogy ne lett volna hatása a hajdani Manchester United-játékos felhívásának. Miután híre ment, hogy negyvenezren csatlakoztak a betétkivonásra felszólító francia Facebook-oldalhoz, majdnem tízezren pedig a brithez, megszólalt a témában többek között két francia miniszter, a luxemburgi kormányfő és az Európai Unió pénzügyi biztosa - vagyis a nagypolitika ingerküszöbét is elérte a bankok esetleges megrohamozásának víziója.

Cantona gyanús ügyleteiről ír a francia sajtó

Az akció fő szervezője, Eric Cantona már hétfőn jelezte, hogy ki szeretne venni "több mint 1500 eurót" a BNP Paribas banknál vezetett számlájáról, de a sajtónak nem sikerült lekapnia a nagy eseményt. A Le Figaro úgy értesült mindeközben, hogy a focista a múlt héten 750 ezer eurót vett fel készpénzben, az összeget pedig egy másik, újonnan nyitott számlán helyezte el - a Crédit Agricole bankban.


A France24-nek nyilatkozó Moncef Cheikh-Rouhou közgazdászprofesszor azt mondta, hogy a Cantona-féle módszer ugyan nyilván nem okozhat megoldhatatlan problémát a pénzintézeteknek, de jól mutatja, hogy a tekintélyük, a hitelük mára nagyon megkopott. Ez az üzenet el is jutott szinte mindenkihez, mert a mozgalom óriási publicitást kapott Franciaországban. A Le Parisien nevű napilap első oldalas szalagcímben tette fel a kérdést: "Élhetünk-e bankok nélkül?"

Figyelemfelhívás és erőfölény

A francia bankszövetség éppen azt próbálta hangsúlyozni, hogy nem élhetünk nélkülük. "Mindenkinek kell bankszámla, hogy felvehesse a fizetését, megkaphassaa a szociális juttatásait és biztos helyen tudja a pénzét. Aki most kiveszi a megtakarítását, előbb-utóbb úgyis visszateszi" - jelentette ki Pierre Boquet, a szervezet egyik vezetője.

Tény, hogy a Sky News internetes oldalán olvasható tudósítás szerint volt egy csoport, melynek tagjai kedden előbb demonstratíve bevonultak a Societe Generale egyik párizsi fiókjába felvenni a pénzüket, majd nem sokkal később a Credit Cooperatifnál újra számlát nyitottak. Ez pedig arra utal, hogy ők is inkább figyelemfelhívásnak szánták az akciójukat. A Daily Telegraph által megkérdezett egyik aktivista ugyancsak azt mondta, hogy nem a rendszer bedöntése a cél, hanem az embereket "lenéző rendszerrel való elégedetlenség kifejezése".

A lap idézte egy volt banki alkalmazott véleményét is, aki szerint pályakezdőként, a hetvenes években büszke volt rá, hogy ebben a szektorban dolgozhat, de manapság az alkalmazottak szégyellik, ha egy bank a munkáltatójuk. "Az embereknek elegük van az egyre inkább elfajuló banki machinációkból. Világos, hogy a pénzintézetek visszaélnek az erőfölényükkel" - jelentette ki.

Több tízezer szimpatizáns

Hétfőn este 38 489-en jelezték a facebookon, hogy részt vennének az Eric Cantona által meghírdetett, bankellenes forradalomban, és további 29 730-an vannak azok, akik azt jelezték, hogy lehet, hogy részt vesznek az akcióban. Egy héttel ezelőtt még alig több mint 22 ezren jelezték vissza a részvételt, és kevesebb mint 18 ezren voltak, akik elképzelhetőnek tartották a forradalmi akció támogatását.

A Le Figaro szerint a karrierjének csúcsára a Manchester Uninted csapatában érő Cantonának kifejezetten sok deklarált követője van az Egyesült Királyságban és Olaszországban, illetve természetesen Franciaországban és Belgiumban - Cantona videóüzenetét 20 nyelvre fordították le a Youtube-on az utóbbi hetekben és napokban.

Az utcai megmozdulások kora lejárt, a globális kapitalizmust a bankok bedöntésével lehet megrengetni - ez a fő üzenete annak a videóüzenetnek, amiben Eric Cantona lázadásra buzdít. Felhívásában Cantona arra kéri a globális társadalmi igazságtalanság ellen küzdőket, hogy december hetedikén vegyék ki betéteiket a bankokból, és ezzel vigyék csődbe a pénzintézeteket - és ássák meg a jelenlegi gazdasági rendszer sírját is.

Cantona felhívásának hatására Géraldine Feuillien belga forgatókönyíró és Yann Sarfati francia színész és rendező hozta létre a fenti facebook-csoportot. A kezdeményezés nem kötődik sem politikai csoportosuláshoz, sem szakszervezetekhez, egyszerűen csak "egy korrupt, bűnöző és halálos rendszer ellen szeretnének fellépni a jogszabályi kereteken belül" - írják a szervezők a honlapjukon.

Cantona üzenetére eleinte nem reagáltak az illetékesek, de idővel mégis kommentálták az egykori focista felvetését. A hónap elején több francia bank is olyan közleményt adott ki, miszerint a bankszámlák kiürítése veszélyeket jelenthet. Christine Lagarde francia gazdasági és pénzügyminisztert kihozta a sodrából Cantona, a francia gazdaságpolitikai irányítója azt mondta: ő sem focizik Cantonával, így ez utóbbinak sem kellene közgazdászt játszania.