A válság előtti szint közelében a vállalatvezetők optimizmusa

Vágólapra másolva!
A 2008-ban elmélyült világgazdasági válság előtti szintet közelíti idén januárban a vállalatvezetők növekedésbe vetett bizalma a PricewaterhouseCoopers szerdán bemutatott felmérése szerint.
Vágólapra másolva!

A válság előtti szintet közelíti a vállalatvezetők optimizmusa a PricewaterhouseCoopers felmérése szerint, amelyet a svájci Davosban mutattak be. A cég a Világgazdasági Fórum hivatalos megnyitója előtt tette közé adatait.

A felmérésében megkérdezett vezérigazgatók 48 százaléka "nagyon bízik" abban, hogy a következő 12 hónapban növekszik a gazdaság. Egy évvel korábban még csak 31 százalék volt a nagyon bizakodók aránya, a válság előtt, 2008 januárjában pedig 50 százalék. A megújult bizalom valamennyi földrészre kiterjed. Európában is inkább az optimizmus a jellemző, Nyugat-Európában azonban az államadósság-válság miatt kevésbé bíznak a fellendülésben, kivéve Németországot, ahol a tavalyi 20 százalékról 80 százalékra emelkedett a leginkább bizakodó vállalatvezetők aránya.

A bizalom növekedését jelzik a munkaerő-felvételi tervek is: világszerte a vállalatvezetők 51 százaléka mondta, hogy létszámbővítést tervez a következő évben. Egy évvel korábban még 39 százalék volt ez az arány. A felmérésben 69 országból összesen 1201 vezérigazgatót kérdeztek meg. A relatív többség, 39 százalék szerint Kína a legfontosabb ország a növekedés szempontjából. A második helyen az Egyesült Államok következik 21 százalékkal, a harmadik Brazília 19 százalékkal, a negyedik India 18 százalékkal.