Nyilatkozni kell, hogy a januári fizetést növelje a gyermekek utáni adókedvezmény

többgyermekes családmodell, nagycsaládos, család, családi adózás, apa, anya, gyerekek, hármasikrek, esti mese
Vágólapra másolva!
A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Balog Ádám, a nemzetgazdasági tárca államtitkára közölte: a munkavállalóknak nyilatkozniuk kell, hogy jogosultak az új adórendszerben biztosított családi kedvezményre. Ahhoz, hogy a gyermekenként 10-33 ezer forintos többletet jelentő kedvezmény a februárban utalt - azaz januári - fizetésben megjelenjen, minél előbb le kell adni a dokumentumot.
Vágólapra másolva!

"Bár a foglalkoztatóknak kell tájékoztnia a dolgozókat az idén érvényesíthető adókedvezményekről, a kormány is fel kívánja hívni erre a figyelmet" - közölte Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön, és hozzátette: az új szabályok hatszázezer család életét teszi könnyebbé.

Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón közölte: annak érdekében, hogy az idén érvényes adószabályok szerint igénybe vehető családi adókedvezményt az érintett munkavállalók már a januárra járó - február elején utalandó - fizetésükben viszontlássák, januárban nyilatkozniuk kell a munkáltatónál.

A munkáltató rendszerint átadja a nyilatkozatot a dolgozóknak, de a nyilatkozattételi felelősség a munkavállalóé. "Ha az adózó nem kap a munkáltatójától nyilatkozatot, akkor kérjen, vagy töltse le az adóhivatal honlapjáról, a kitöltés után pedig adja le két példányban a munkáltatónak. (A nyilatkozat formája nem kötött, de az államtitkár javasolta, hogy az adóhivatal által készített nyilatkozatot használják az adózók.) "Ha esetleg januárban nem sikerül leadni a nyilatkozatot, akkor nem veszik el a kedvezmény; később is érvényesíthető lesz, de arra biztatunk mindenkit, minél előbb nyilatkozzon" - tette hozzá Balog Ádám.

Kedvezménymatek

Az adóalapot csökkentő családi kedvezmény mértéke a kedvezményezett eltartottak (jellemzően gyermekek) számától függ. Egy és két gyermek esetén fejenként, havonta 62,5 ezer forint; három vagy annál több eltartott esetén pedig gyermekenként, havonta 206 250 forint a kedvezmény. "Ez a gyakorlatban, egy és két gyermeknél havonta 10-10 ezer forint, három gyermek esetén pedig gyermekenként 33 ezer forintos adócsökkenést jelent" - fogalmazott Balog Ádám.

A szabályok szerint kedvezményezett eltartottnak minősül, aki után családi pótlék jár, a rokkantsági járadékban részesülő családtag, valamint a magzat a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig. Bár nem jár kedvezmény a 18 évnél idősebb, közoktatási intézményben vagy akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben vagy első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő, rendszeres jövedelemmel nem rendekező tanuló után; de a számításnál őt is figyelembe kell venni. Ezt azt jelenti, ha például egy családban két gimnazista és egy első egyetemi képzésben részesülő gyermek van, akkor az eltartottak száma három, de csak a gimnazisták után jár a 33-33 ezer forintos kedvezmény.