Felpörgött a cégbezárási láz, de közben rekordszintre nőtt a cégek száma

Vágólapra másolva!
Az Opten adatai szerint nagymértékben nőtt a felszámolási és a végelszámolási eljárások száma is, miközben február végére soha nem látott szintre emelkedett a cégek száma.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt két hónapban a korábbiakhoz képest kedvezőbb képet mutatott a cégvilág, februárban nagyot ugrott a felszámolások száma - derült ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből. A második hónapban felszámolási eljárás alá vont vállalkozások száma egy év alatt 24 százalékkal emelkedett.

Míg az elmúlt két hónapban gyakorlatilag stagnált, februárban nagyot ugrott a felszámolási eljárás alá vont vállalkozások száma. A második hónapban 1528 céget döntöttek be, ez 208 darabbal több, mint egy évvel korábban, a januári számot pedig 175-tel haladja meg.

Hasonló képet mutat a saját tulajdonosaik által bezárásra ítélt vállalkozások számának alakulása az Opten szerint. Februárban 2251 társaság bezárása kezdődött meg, ami eddig nem látott rekordnak számít. Árnyalja azonban a képet, hogy a februárban közzétett végelszámolások egy része nem a tárgyhónapban indított, hanem régebbi eljárás, amit csak most hoztak nyilvánosságra - írta az Opten.

Az elmúlt hat évben nem szaladt kétezer fölé az egyes hónapokban közzétett végelszámolások száma. Februárban az egy évvel korábbihoz mért növekedés 882 volt, a januári adat pedig egyenesen megduplázódott: az Opten szerint januárban 32 százalékos volt az éves növekedés - ezt még indokolhatta a 2010. januári, feltűnően alacsony bázisérték -, a második hónapban viszont ennél kétszer gyorsabban, 64,4 százalékkal nőtt a végelszámolások száma az egy évvel korábbi adathoz képest.

Eközben a cégalapítások száma is jelentősen emelkedett, ami miatt a cégek száma eddig nem látott mértékűre növekedett. Február végén összesen 592 853 működő vállalkozást tartott nyilván az Opten adatbázisa, amit történelmi rekordnak nevezett a céginformációs szolgáltató. A második hónapban 4047 új céget jegyeztek be, ez a tavaly februárihoz képest gyakorlatilag stagnálást jelent.