Moody's: Két kockázata van a magyar reformcsomagnak

Vágólapra másolva!
A héten bejelentett reformintézkedések megerősítik Magyarország jelenlegi adósbesorolását, miközben a negatív kilátás továbbra is fennálló kockázatokat tükröz - mondta a Moody's hitelminősítő intézet alelnöke a Reutersnak.
Vágólapra másolva!

Dietmar Hornung, a hitelminősítő Magyarországért felelős vezető elemzője szerint két kockázata van a költségvetési csomagnak, amelyeket szem előtt kell tartani. "Az egyik a végrehajtási kockázat, hogy a kormány mennyire képes és mennyiben mutat hajlandóságot az intézkedéseknek a tervekben felvázoltak szerinti megvalósítására. A másik a növekedési kockázat" - fogalmazott Hornung csütörtökön a Reuters hírügynökségnek. A kilátási besorolásról szólva elmondta: "a kilátás negatív, és a kockázatoknak egy bizonyos mérlegét tükrözi, ami még mindig lefelé mutat".

A Moody's hitelminősítőnél Magyarország szuverén adósi besorolása jelenleg a bóvli kategória fölött egy fokozottal, "Baa3" szinten áll, negatív besorolási kilátással.

A magyar államadósság jelenleg a GDP 80 százalékán áll, a kormány kedden bemutatott reformcsomagjának pedig központi célja az adósságcsökkentés. (A Széll Kálmán-tervről itt olvashat bővebben.)