Hadat üzent a jegybank a készpénzes fizetésnek

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök szerint akár 100 milliárd forintot is spórolhatna az állam, ha nagymértékben sikerülne visszaszorítani a készpénzforgalmat, amely Magyarországon jelentősnek számít. A jegybank szerint a magyarok fizetési ügyleteik 65 százalékát sárga csekkel teljesítik, ami túl sok, ezért azt javasolják a kormánynak, hogy csökkentsék a Magyar Posta pénzforgalmában a készpénz arányát.
Vágólapra másolva!

Nagyon magas a magyar gazdaság készpénzigénye: a forgalomban lévő készpénz állománya meghaladja a GDP 8 százalékát, ez jelentős társadalmi költséget okoz, a lakosság a GDP mintegy 1,5 százalékát fordítja az egymás közötti fizetési műveletekre - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy szakmai konferencián.

Az MNB elnöke kiemelte: ha a korszerű fizetési módokat, például az elektronikus fizetéseket sikerülne nagyobb mértékben elterjeszteni, akár évi 100 milliárd forintot is megtakaríthatna az ország. Simor András szerint az elektronikus fizetési eszközök fokozottabb használata a rejtett gazdaság visszaszorulását is segítené.

A jegybank elnöke az MNB hazai pénzforgalomról tartott konferenciáján azt mondta, hogy a korszerű pénzforgalom a modern piacgazdaság egyik alapvető infrastruktúráját jelenti, amelynek alapja a bizalom. Részben a jegybankok a fő felelősei a világban a fizetési forgalom biztonságos szabályozásának, lebonyolításának, ezért a központi bankok jelentős összegeket szánnak erre célra.

Simor András szerint a jegybank célja, hogy Magyarországon egyre jobban visszaszoruljon a készpénzforgalom, ezért azt fogják javasolni a gazdasági kormányzatnak, hogy az állam tulajdonában lévő Magyar Posta pénzforgalmában csökkentsék a készpénz használatát. Annál is inkább ez lenne kívánatos, mert a magyar lakosság által a fizetési műveletekre fordított összeg legnagyobb része, 65 százaléka a sárgacsekkek használatában testesül meg - vélte.

Emellett a jegybank azt is szorgalmazza, hogy a készpénzes kifizetések szoruljanak vissza az állami ügyintézésben, bár erre csak korlátozottan van lehetőség, mivel a szociális juttatások és a nyugdíjak jelentős részét ez idő szerint készpénzben fizetik ki.

Bulgáriában februárban jelentette be a kormány, hogy korlátozzák a készpénzforgalmat. Igaz, a kormány indoklása szerint a visszaélések csökkentésére irányul a szabályozás, amely szerint 15 ezer leva fölött nem lehet készpénzben fizetni semmit.

Egy korábbi összesítés szerint a lakosság nemcsak magas arányban használja a készpénzt, hanem nagy összegeket birtokolnak. Az adatok szerint közel 15 milliárd forint érvénytelen, de beváltható készpénz van a lakosságnál.