Andor: Nagyobb uniós költségvetésre van szükség a stabil euróhoz

Vágólapra másolva!
Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásügyi biztosa szerint az Unió hosszú távon nem tud ekkora költségvetéssel működni. Szerinte a következő költségvetési ciklusban jóval nagyobb büdzsére lesz szükség, hogy az euró stabil maradhasson.
Vágólapra másolva!

Andor László, az Európai Unió foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa szerint az uniónak a 2013 és 2020 közötti időszakban lényegesen nagyobb költségvetésre lesz szüksége ahhoz, hogy az euró stabilabb legyen.

Az uniós biztos Szekszárdon, a Magyar Vállalkozói Szalon vendégeként kedd este tartott előadásában azt mondta, az unió a jelenlegi alacsony szinten hosszú távon nem tud stabil gazdaságot működtetni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Európai Bizottságnak tekintettel kell lennie a tagállamok lehetőségeire.

Andor László szerint a válság után a tagállamoknak új vállalásokat kellett tenniük a versenyképesség javítása érdekében, amit sok ország uniós támogatás nélkül nem tud teljesíteni.

A vállalások sok esetben strukturális jellegűek, például a magasabb foglalkoztatás elérését, vagy egy inkább környezetbarát gazdaságra való áttérést célozzák, de például az energiahálózat fejlesztése terén elfogadott uniós program kötelezettségét is fenn kell tartani. Ezeknek az eredője, hogy fokozni kell az EU pénzügyi erejét - szögezte le.

További kérdésre válaszolva megjegyezte: nagy valószínűséggel Magyarország azok között marad majd, akik nettó kedvezményezettjei lesznek az európai költségvetésnek.

Andor László előadásában úgy vélte: az lenne a legcélszerűbb, ha Magyarország minél hamarabb csatlakozna az euróövezethez; mint mondta, a jelentős deviza alapú hitelállomány miatt a kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank nem engedheti meg, hogy a forint árfolyama közömbös legyen számára.