Újra lehet majd euróalapú hitelt felvenni

Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron betiltotta, most újra lehetővé tenné az euróalapú lakáshitelezést a kormány. Évekre előre befixálnák, milyen frankárfolyamon kell törleszteni a lakáshitel-törlesztőrészletet. Mellette otthonteremtési programot indítana, de elvárja, hogy a bankok aktívabban hitelezzék a kkv-kat, és az államot is stabilabban finanszírozzák.
Vágólapra másolva!

Megfontolandó a lakossági, lakáscélú jelzáloghitelek estén a forint mellett az euróban történő hitelnyújtás lehetőségének újbóli megteremtése - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium tízoldalas közleményének egyik részében. Bővebbet - időpontot, egyéb feltételeket - nem közölt a szaktárca, de a dokumentumból világos, hogy hamarosan egy törvényváltoztatással tennék lehetővé, hogy újra lehessen felvenni euróhitelt lakáscélra.

Emlékezetes, tavaly nyáron a kormány javaslatára a parlament ellehetetlenítette azt, hogy svájci frankban vagy euróban - és általában, külföldi devizában - lakáshitelhez jusson a lakosság, mert ilyen esetekre megtiltották a jelzálogbejegyzést. Akkor már az Európai Bizottság jelezte, hogy ez az intézkedés sértheti az uniós jogot - a tőke szabad áramlásának alapelvét -, de a kormány nem tágított. Most nem lehet tudni, hogy mi vezérelte a kormány a pálfordulatra, nem kizárt, hogy az uniós nyomás áll az euróhitelek előtti út szabaddá tétele hátterében.

Rögzített törlesztési frankárfolyam

Az NGM mai közleménye más területen is érdekességekkel szolgál. Kézzel fogható közelségben lehet egy olyan jogszabály megalkotása, amely a svájci frankban eladósodott lakáshitelesek számára egy jó időre berögzítené a törlesztési frankárfolyamot.

Erről nemrég Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke beszélt. Az körvonalazódik, hogy például öt évig egy előre meghatározott árfolyamon - eddig 190 forint körüli frankkurzusról szóltak a hírek - kellene törleszteni a részleteket, és az öt év leteltével a piaci árfolyam mozgásából fakadó különbözet alapján el kellene számolnia a kölcsönfelvevőnek. Ha a frank árfolyama idő közben 190 forint fölé menne, akkor az ötödik év leteltével még valamennyi pénzt rá kellene fizetnie az adósnak, de ha 190 alá menne a frankárfolyam, akkor pedig visszakapná a különbözetet a lakáshiteles. A rögzített árfolyam abban segítene, hogy tervezhető lenne a havi törlesztőkiadás.

Elvárások is vannak

A Bankszövetséggel kötendő megállapodástól várja a kormány azt is, hogy a bankok aktívabban vegyenek részt a kis- és középvállalkozások finanszírozásában, abban, hogy a cégek hitelhez jussanak. A bankok még most is tovább szigorítják a hitelkondíciókat, így hiába is szeretne felvenni sok kkv hitelt, a bankok sokukat visszautasítják, ez pedig a gazdasági növekedést visszafogja.

A kormány egy otthonteremtési programot is útjára kíván indítani. Ehhez megint kell a bankok partnersége.

A dokumentum pedig a kormány egyik elvárását is tartalmazza. Olyan megállapodást akar kötni a kabinet a bankszektorral, amely a bankok állampapír-vásárlásait (vagyis az állam finanszírozását) kiszámíthatóvá, stabillá tenné, de ez figyelembe venné a bankok jövedelmezőségét, és azt, hogy a gazdasági növekedés felpörgéséhez a hitelezés beindítása nélkülözhetetlen.