Kiugróan sok végelszámolás indult az építőiparban

Vágólapra másolva!
Minden idők második legtöbb végelszámolási eljárását indították meg az építőiparban áprilisban. Ez egyre inkább azt a tendenciát tükrözi, hogy a szektorban végelszámolások veszik át a felszámolások helyét.
Vágólapra másolva!

Áprilisban 276 vállalkozás esetében indítottak felszámolási eljárást, ami 10,1 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest. "Ez az egy hónappal ezelőtti és az egy évvel korábbi adatoknál is kisebb érték, így nem illeszkedik az elmúlt hónapok trendjébe. Az adatok kétségkívül pozitív irányba változtak, egy hónap fejleményeiből azonban korai volna messzemenő következtetéseket levonni" - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az építőiparban a jelek szerint a végelszámolások vették át a felszámolások korábbi cégtizedelő szerepét - olvasható a cég sajtóközleményében. Áprilisban 434 végelszámolási eljárást indítottak, ami minden idők második legnagyobb adata, és 105 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A végelszámolások nagy száma mögött az elmulasztott mérlegleadások húzódnak meg, az adóhatósági eljárás után ugyanis a NAV jelzése alapján a cégbíróságok elrendelik a cég kényszer-végelszámolását" - indokolta a hónapok óta magas számokat az Opten stratégiai igazgatója.