Kényszer-végelszámolást kezd a bíróság a nem működő cégekkel szemben

Vágólapra másolva!
Míg tavaly összesen 42 új kényszer-végelszámolás indult, addig az idén az első három hónapban már 3060. A végelszámolás alá került cégek között növekszik a kft.-k, a nagyobb árbevételű, valamint a korábban nyereséges cégek aránya.
Vágólapra másolva!

Negyven százalékkal haladta meg 2011 első negyedévében a végelszámolások száma a felszámolási eljárásokét - olvasható az Opten céginformációs szolgáltató sajtóközleményében. A cég adatai szerint idén a múlt év első negyedévéhez képest 71,6 százalékkal több cég jutott erre a sorsra.

A jelenség hátterében az áll, hogy a cégbíróságok egyre több jelzést kapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól olyan cégekről, amelyekkel szemben a mérlegadatok leadásának elmulasztása miatt lefolytatták az adóigazgatási eljárást, majd bevonták az adószámukat. Ezekben az esetekben a bíróság megindítja a kényszer-végelszámolást. A cégstatisztikában ez úgy jelenik meg, hogy amíg tavaly összesen 42 új kényszer-végelszámolás indult, addig idén az első három hónapban már 3060. A végelszámolás alá került cégek között növekszik a kft.-k, a nagyobb árbevételű, valamint a korábban nyereséges cégek aránya.

"Az alapvető kérdés az, hogy a végelszámolások számának megugrása mögött régebben lejátszódott események húzódnak-e meg, vagy ezek a cégek tényleg a jelenlegi gazdasági háttér miatt fejezik be működésüket" - idézi a közlemény Csorbai Hajnalkát, az Opten igazgatóját. Csorbai szerint ez azért lényeges, mert az előbbi esetben csupán a korábbi eljárások adminisztrációjáról van szó. Ebben az esetben a jelenségnek nem lenne hatása a mai gazdasági folyamatokra.