A dollár nem szenvedné meg az USA leminősítését a Capital Economics szerint

Jüan kínai valuta, dollár
Vágólapra másolva!
Bár az Egyesült Államok már a jövő héten elveszítheti a lehetséges legjobb adósbesorolását valamelyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél a Capital Economics szerint, a dollár várható gyengülése nem lenne tartós.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok akár már a jövő héten elveszítheti lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását valamelyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél, ám az általános várakozással ellentétben a dollár ezt valószínűleg nem szenvedné meg tartósan - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Capital Economics szakértői azt jósolták, hogy az amerikai szövetségi kormánynak az adósságlimit-emelési vita ellenére végül sikerül majd elkerülnie a törlesztési hátralékot, ám a cég szerint ebben az esetben is valószínűsíthető az Egyesült Államok leminősítése, "talán már a jövő héten".

A Capital Economics elemzői szerint a piaci hangulat alapján a dollár az amerikai osztályzatrontásra kezdetben gyengüléssel reagálna, ám ez nem lenne tartós, mindenekelőtt azért nem, mert - ha sikerül elkerülni a fizetésképtelenséget - a leminősítés a legnagyobb valószínűséggel csak egyfokozatú lenne. Ez kisebb károkkal járna, mint a törlesztésképtelenség.

A nemzetközi hitelminősítők már valóban egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat elit "AAA/Aaa" adósbesorolásától: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service a hónap közepén egyaránt negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat.

Az esetleges osztályzatrontást még akár piaci fellendülés is követheti, jelezve a piac megkönnyebbülését annak nyomán, hogy "vége a bizonytalanságnak", és a világ is "megszokja" majd, hogy az Egyesült Államok az "AAA" helyett az "AA" kategóriába került át, amely még mindig "igen magas" elsőrendű besorolás - áll a Capital Economics csütörtöki elemzésében.

A Capital Economics csütörtöki elemzése szerint ugyanakkor a dollár máris alulértékeltnek tűnik más nagy fizetőeszközökkel, különösen a jennel és az euróval szemben, ezért a ház londoni szakértői azt jósolják, hogy a dollár az év végéig - amerikai leminősítés esetén is - 85 jenig, illetve 1,40 dollár/euró szintig erősödik vissza, és 2012-ben folytatja az erősödést.