Mégsem megy a magyar tőzsdére a K&H Bank

Vágólapra másolva!
Hivatalosan kezdeményezte stratégiai tervének módosítását a belga KBC pénzügyi csoport, emiatt nem vezeti be a tőzsdére a cseh CSOB Bank és a magyar K&H Bank kisebbségi részvényeit.
Vágólapra másolva!

A KBC Csoport megerősítette, hogy hivatalosan kezdeményezte az Európai Bizottságnál a 2009. szeptember 30-án benyújtott és 2009. november 18-án jóváhagyott stratégiai tervének módosítását, amely szerint nem viszi tőzsdére a csehországi és magyarországi leányvállalatait.

A bankcsoport szerint a jelenlegi körülmények közt nehézségekbe ütközne a K&H kisebbségi részvénycsomagjának tőzsdére vitele, az eredeti tervben szereplő egyes intézkedések kevésbé hatékonyan járulnának hozzá céljai eléréséhez. Ezért a KBC és a belga hatóságok azt javasolják az Európai Bizottságnak, hogy a fent említett intézkedéseket más lépésekkel váltsák ki - közölte a bankcsoport.

A KBC és a belga hatóságok formálisan jóváhagyást kértek az Európai Bizottságtól arra, hogy a csehországi CSOB Bank és a K&H Bank Zrt. részvényeinek tőzsdei bevezetése, valamint a KBC belgiumi központi épületeinek értékesítése és visszabérlése helyett értékesíthesse a KBC lengyel banki és biztosítási leányvállalatait.

A KBC hétmilliárd euró támogatást kapott a belga államtól a válság hatásainak kezelésére. Az Európai Bizottság feltételekhez kötötte az állami támogatást, majd abban állapodott meg a belga bankházzal 2009-ben, hogy tőzsdére viszik a K&H legfeljebb 40 százalékos részesedését. Az utóbbi 18 hónapban viszont megváltozott a környezet, és "a változás folytatódik" - közölte a tulajdonos.

A K&H mellett a cseh CSOB Bank kisebbségi részvénycsomagjának tőzsdei értékesítését, valamint a KBC belgiumi központi épületeinek eladását és visszabérlését is tervezték. Az új javaslat szerint a KBC a lengyel banki és biztosítási leányvállalatoktól - a Kredyt Bank és a Warta nevű társaságtól - válna meg, és értékesítene vagy kifuttatna bizonyos típusú értékpapírokat. A KBC szerint a javasolt módosítások ugyanannyi tőkét szabadítanak fel, mint az eredetileg tervezett intézkedések. Az EB várhatóan heteken belül dönt a javaslatról.