Írországot is bóvlikategóriába sorolta a Moody's

Vágólapra másolva!
Portugália és Görögország után Írország államadósságát is a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategóriába sorolta a Moody's. A hitelminősítő szerint egyre valószínűbb, hogy az ország újabb nemzetközi segélycsomagra szorul.
Vágólapra másolva!

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Írországtól kedden a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, arra hivatkozva, hogy Írországnak egyre növekvő eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége a jelenlegi segélyprogram kifutása után.

A Moody's kedden késő este, az európai piacok zárása után Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról - vagyis a még befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széléről - egy fokozattal "Ba1"-re süllyesztette a hazai és a külföldi piacokon kibocsátott ír kormánykötvény-adósság osztályzatát, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyva érvényben az új besoroláson is.

A hitelminősítő kedd esti londoni bejelentésével háromra emelkedett azoknak az euróövezeti tagországoknak a száma, amelyeknek befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban bóvlinak nevezett - államadós-kockázati besorolása van. A másik kettő Portugália, illetve Görögország, utóbbira a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.