Nem reális az eurókötvény a francia miniszterelnök szerint

Vágólapra másolva!
Francois Fillon szerint nem lehet úgy uniósítani az adósságot, hogy közben a költségvetési kiadásokról a döntés megmarad az egyes országok kezében. A francia miniszterelnök országa elsőrendű adósbesorolását félti az eurókötvénytől.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti kötvények veszélybe sodorhatják Franciaország elsőrendű "AAA" adósbesorolását, és megemelhetik adósságszolgálati költségeit is - figyelmeztetett Francois Fillon francia miniszterelnök a francia Le Figaro napilapnak írott és az online kiadásban közzétett levelében.

Az euróövezeti kötvény szorgalmazói "elfelejtik megemlíteni, hogy ez megnövelné a francia kincstár adósságszolgálati költségeit, sőt, megkérdőjelezné még az ország jelenlegi hitelképességi besorolását is" - írta a miniszterelnök.

Fillon szerint nem lehet úgy uniósítani az adósságot, hogy közben a költségvetési kiadásokról a döntés megmarad az egyes országok kezében. Az euróövezeti kötvény mindaddig a realitások körén kívül marad, amíg nem történik jelentősebb előrelépés a költségvetési fegyelem és a gazdasági kormányzás megerősítésében az euróövezeten belül - mutatott rá. A miniszterelnök politikai összefogásra szólított fel a költségvetési fegyelmet alkotmányba foglaló javaslat mellett.

Az elmúlt hetekben egyre több európai döntéshozó és pénzügyi szakértő állt ki amellett, hogy az eurózóna tagállamainak egy közös kötvény kibocsátásával kellene kezelniük a krízist, amely világszerte lejtőre küldte a tőzsdei árfolyamokat és felfordulást okozott a devizapiacon is. A németek egyelőre keményen ellenállnak az elképzelésnek, amely vélhetően az ő költségeiket növelné. Erről itt olvashat bővebben.