Végtörlesztés: 60 napot kapnak a bankok a papírmunkára

Vágólapra másolva!
Pénteken délután benyújtotta az Országgyűlésnek a devizahitelek végtörlesztéséről szóló egyéni képviselői indítványt Rogán Antal fideszes képviselő. A kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével azok élhetnek, akik év végéig benyújtják igényüket és a rögzített árfolyamnál erősebb forintnál vették fel a hitelt. A korábban az emelkedő törlesztőrészletek miatt "zéró toleranciát" hirdető rockénekes, Pataky Attila úgy véli, az intézkedés csak a "kiváltságos hiteleseket" érinti.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a devizahitelesek végtörlesztéséről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának vezetője. A javaslat szerint a kedvezményes árfolyam a teljes előtörlesztésre, vagyis a végtörlesztésre vonatkozik. Az árfolyamfeltételek a korábban ismertetetteknek megfelelően svájcifrank-hitelnél 180 forint, euróalapú hitelnél 250 forint, japán jennél pedig 2 forint.

Jövő év április 1-ig érvényes

A kedvezményes végtörlesztéssel az élhet, akinek a folyósításkori árfolyama a rögzített árfolyamnál nem volt magasabb, továbbá akinek a kölcsönét a bankja a törvény hatályba lépéséig nem mondta fel, illetve aki a végtörlesztésre vonatkozó igényét 2011. december 31-ig benyújtja. Amennyiben a devizakölcsönhöz közvetlenül kapcsolódik áthidaló hitelből vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás, és az adós ennek a végtörlesztését is vállalja, úgy a pénzügyi intézmény köteles a végtörlesztésre vonatkozó igényt elfogadni. A pénzügyi intézmény a fenti feltételek teljesülése esetén nem utasíthatja el az igénybejelentést, köteles a végtörlesztésre irányuló lezárást 60 napon belül előkészíteni. A törvényjavaslat szerint a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztésnél a pénzügyi intézmény költségtérítést, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel, az elengedett tartozás pedig adó- és illetékmentes. A törvény a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba, és 2012. április 1-jén hatályát veszti.

A javaslat a hitelintézeti törvényt is módosítja oly módon, hogy a devizaalapú hitelek esetében a bank csak azokat a költségeket és díjakat számíthatja fel devizában, amelyek az adott szerződés mögötti devizaforrás megszerzésével kapcsolatosak, ide értve a kamatjellegű kezelési költséget. A szerződéskötéssel kapcsolatos adminisztrációs költségeket, postaköltséget, a hitelfedezeti biztosítás díját, az értékbecslés költségét, a szerződés módosításának díját vagy a hitelmonitoringgal kapcsolatos költségeket a bank nem számolhatja fel devizában.

Pataky nem elégedett

Az Edda együttes énekese, Pataky Attila augusztus végén állt a nyilvánosság elé a nehéz helyzetbe került frankhitelesek egyik képviselőjeként. Az [origo]-nak a végtörlesztési tervől most azt mondta, ez csak a lépcső első foka, kizárólag a "kiváltságosokat, a hitelesek első 5-6 százalékát érinti".

Kérdésünkre, hogy mikor lenne elégedett, kijelentette: "Meg kell hozni azt a pénzintézeti törvényt a parlamentben, ami megtiltja a bankok egyoldalú módosítási jogát. Ezt a magyar jogrend lehetővé teszi visszaható hatállyal. Vissza az első törlesztőrészlethez mindenkinek. A befizetett összeget vissza kell pörgetni vagy beszámítani" - tette hozzá. Mint mondta, ő 180 forintos árfolyam alatt vette fel frankhitelét.

Pataky Attila aggodalmának adott hangot a lakótelepeken élők miatt, akik "hamarosan kint találják magukat az utcán, szaporodni fog az öngyilkosságok száma". Mint mondta, hamarosan ""mberi tragédiákra lehet számítani, mindegy, hogy tanár vagy eladó az ember, mindenkit körbe jár a baj". Hozzátette: nagyon sok elkeseredett hangú levelet kapott az utóbbi időben olyanoktól, akik "halálraítéltként várják, hogy mikor érkezik el a pillanat". Összegzésként azt mondta, figyeli a kormány lépéseit és ezután is hallatni fogja a hangját. "Tyúkszemléptékkel nem lehet haladni. Meg kell tenni a lépést" - jelentette ki.

Teljes adóslista

"Teljes körű lakossági hitelnyilvántartás" néven hozna létre új adósminősítésre alkalmas listát az a törvényjavaslat, amelyet Rogán Antal fideszes képviselő nyújtott be péntek délután. A javaslat nem az a "pozitív adóslista", amiről a kormányfő hétfőn tett említést.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy kezdeményezi az úgynevezett "pozitív adóslista" felállítását, amely a rendben törlesztő adósokat sorolná fel, vagyis információul szolgálna a bankok számára, hogy az adott ügyfélnek kevésbé kockázatos hitelt nyújtaniuk. A központi hitelinformációs rendszer (KHR, korábban BAR-lista) eddig "negatív adóslistaként" szolgált, vagyis a bankok azt látták belőle, ha egy adós késett a törlesztéssel.

A Rogán-féle törvényjavaslat azonban egy új intézményt, a teljes körű lakossági hitelnyilvántartást hozná létre, amely "az ügyfél fizetőképességének jobb megismerését célozza". A rendszerben "a hitelt kérelmező ügyfél minden érvényben lévő hitelszerződésével, valamint az azokhoz kapcsolódó negatív eseményekkel együtt szerepel".

A javaslat indoklása szerint a negatív eseményekből kiderülnek az ügyfél eddigi törlesztési problémái, értékelhető az ügyfél korábbi fizetési képessége és hajlandósága. A benyújtó szerint ezzel pontosabban fel tudják mérni a hitelek megtérülését, hatékonyabban tudják kiszűrni a nem hitelképes adósokat. Az indoklás szerint ezzel hitelképtelen besorolást kaphatnak olyanok, akik nem szerepeltek az eddigi negatív adóslistán, ugyanakkor ha valaki újra elkezd rendesen törleszteni ("a megjelenő pozitív információk hatására"), akkor lekerülhet a listáról. A KHR öt évig tartalmazta a nem fizető adósok adatait, hiába vált azóta újra hitelképessé.