Közelednek a megegyezéshez az euróövezeti adósságválság ügyében

Vágólapra másolva!
Rendezett államcsődben írnák le a görög adósságot, feltőkésítenék az európai bankokat, megfékeznék a továbbgyűrűző hatást. Ez a megoldás körvonalazódott az euróövezeti adósságválság ügyében a G20-ak pénzügyminisztereinek párizsi találkozóján.
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb áll a megállapodáshoz Németország és Franciaország az euróövezeti adósságválság átfogó megoldásának kérdésében. Erre utalnak a legnagyobb iparilag fejlett és fejlődő, G20-as államok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek kétnapos párizsi megbeszéléséről kiszivárgó információk és a befolyásos döntéshozók nyilatkozatai.

A kiszivárgott részletek alapján a terv három elemből áll: a görög adósság részleges leírásából - egy rendezett körülmények között lezajló részleges államcsődből -, az európai bankok feltőkésítéséből, illetve az intézkedések tovagyűrűző hatásainak megfékezéséből. A terv pontosabb kidolgozása még várat magára, az alapelvekről az Európai Tanács október 23-i ülésén születhet döntés, az átfogó megoldást, a technikai részleteket pedig csak több héttel később véglegesíthetik - közölte Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a konferenciát követően. Francois Baroin francia pénzügyminiszter a magánbefektetői részvétel arányának növelésére utalt.

Az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) állampapír-biztosítóként léphet majd fel, amely a bajba jutott államok által újonnan kibocsátott kötvényekre 25 százalékos garanciát vállal - értesült a Dow Jones üzleti hírügynökség. Más források szerint már 2012-ben létrejöhet az euróövezet állandó mentőmechanizmusa, az EFSF-et felváltó Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM).

Timothy Geithner, az Egyesült Államok pénzügyminisztere biztatónak nevezte a kidolgozás alatt álló terveket, de figyelmeztetett, hogy a lépések hatékonysága a még tárgyalás alatt álló részleteken múlik. Korábban az amerikai pénzügyminiszter rendre kételkedően fogalmazott az európai mentőakcióval kapcsolatosan, és sürgette az euróövezeti vezetőket, hogy hatékonyabban lépjenek el az elhúzódó adósságválság megfékezése érdekében. A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde arra hívta fel a figyelmet, hogy immár a fejlődő piacokat is sújtja az euróövezeti adósságválság.

A konkrétumok hiányában a találkozót egy általánosabb kommünikével zárták. A témára a G20-as államok vezetőinek november 3-4-i cannes-i találkozóján térnek vissza. A kétnapos rendezvényen több fejlődő piaci delegált is az IMF kapacitásainak bővítése mellett szólalt fel. A fejlett piacok többnyire elutasították, a javaslattevő országok, illetve Christine Lagarde megfontolandónak nevezte az előterjesztést.