Ötvenmilliós bírságot kapott a végtörlesztést akadályozó Volksbank

végtörlesztés, devizahitel, frankhitel, svájci frank, pénzváltó
Vágólapra másolva!
"Agresszív kereskedelmi gyakorlatot" folytatott a Volksbank a PSZÁF szerint, mivel a végtörlesztés alkotmánybírósági elkaszálása esetén az ügyfelekre hárította volna egy nyilatkozat aláíratásával az árfolyam-különbözetet. A nyilatkozat alkalmas volt a felügyelet szerint "pszichés hatás kiváltására, bizonytalanság és zavar keltésére", a törvénybe ütköző gyakorlat miatt ezért ötvenmillió forint bírságot szabott ki a bankra.
Vágólapra másolva!

Megbírságolta a Volksbankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amiért olyan dokumentumot akart aláíratni az ügyfeleivel, ami a végtörlesztés alkotmánybírósági elkaszálása esetén a hitelest az árfolyamkülönbség megfizetésére kötelezte volna. A PSZÁF szerint ezzel befolyásolták az ügyfeleket döntéseikben, amivel tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak - ez ötvenmillió forintjába került a banknak.

Az ötvenmilliós fogyasztóvédelmi bírság mellett a Volksbanknak értesítenie kell a már szerződött végtörlesztőket, hogy kérelmüket a PSZÁF által kifogásolt rész nélkül fogja teljesíteni a bank. Az értesítést a banknak október 15-ig, dokumentumokkal alátámasztva kell igazolnia.

A pénzügyi felügyelet szeptember 30-án próbavásárlást végzett a Volksbanknál, ahol azt tapasztalták, hogy a bank egy nyilatkozatot íratott alá a végtörleszteni vágyó ügyfelekkel. Ebben az aláírók vállalták, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság később megsemmisítené a végtörlesztési törvényt, úgy az ügyfél haladéktalanul kifizeti az aktuális árfolyam és a rögzített árfolyam eltéréséből adódó különbséget. A felügyelet a vizsgálat után eljárást indított, és megtiltotta az űrlap alkalmazását.

A Volksbank Zrt. e tájékoztatással végtörlesztési jogukat illetően megtévesztette a fogyasztókat, így a nyilatkozat alkalmas volt a fogyasztók végtörlesztéshez fűződő joga gyakorlásának tisztességtelen befolyásolására - állapította meg a PSZÁF. Sőt a felügyelet szerint "a pénzügyi szervezet agresszív kereskedelmi gyakorlatot is megvalósított, hiszen nyilatkozata alkalmas az alkotmányjogi kérdésekben nem jártas fogyasztókban elrettentő pszichés hatás kiváltására, bizonytalanság és zavar keltésére is".