FT: Az IMF aligha érti a magyar kormány szófordulatait

Vágólapra másolva!
A Financial Times feltörekvő piacokkal foglakozó blogja szerint a magyar kormány eddigi elutasító álláspontját figyelembe véve jó hír, hogy az új megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal már jövő év elején megszülethet. Rossz hír viszont, hogy a kormány sincs igazán tisztában azzal, hogy mit is szeretne az IMF-től.
Vágólapra másolva!

A forint egyre erősödött pénteken, miután a befektetők végül arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarország komolyan gondolja a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal. A magyar kormány javaslata az új tipusú együttműködésről azonban olyan sok megválaszolatlan kérdést felvet, hogy a piac joggal viszonyul óvatosan a helyzethez - írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja.

A szerző idézi a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét a döntésről. Stefan Wagstyl szerint jó hír, hogy a megállapodás már a jövő év elején megszülethet, ami igazán korai időpont ahhoz képest, hogy csütörtökön a magyar kormányfő még ellenezte az együttműködést az IMF-fel. A rossz hír viszont a blog szerint azt, hogy a kormány sincs igazán tisztában azzal, hogy mit is szeretne a Valutaalaptól - erre utal a "novekedés korszaka" vagy az "új megállapodás, amely megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő" fordulat. Ez azonban aligha az a nyelvezet, amelyet megért az IMF. Mindezek után a szerző azt írja, "még így is sírás lehet a vége".