Matolcsy két perc alatt elintézte az IMF-et

Újabb IMF megállapodás, tárgyalások, Fidesz, Orbán-kormány, Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Két-három perc alatt közölte a nemzetgazdasági miniszter pénteken délelőtt az IMF és az EU küldöttségével, hogy új megállapodást szeretne kötni a kormány a két szervezettel. A találkozó egyik résztvevőjének más forrásból meg nem erősített állítása szerint Matolcsy nem volt önkritikus amiatt, hogy korábban mereven elzárkózott az együttműködéstől. Röviden ismertette a kormány terveit, majd rátért a következő napirendi pontra.
Vágólapra másolva!

Nem volt megilletődve, nem volt önkritikus és nem látszott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren, hogy kellemetlenül érezné magát az IMF és az EU delegációjával folytatott péntek reggeli megbeszélésen - állította az [origo]-nak egy, a találkozón jelen lévő forrás. Matolcsy az elmúlt másfél évben többször mereven elzárkózott az IMF-fel való együttműködéstől, a kormány most mégis tárgyalást kezdeményezett a valutaalappal. A más forrásból nem megerősített beszámoló szerint a miniszter lényegében a csütörtökön kiadott NGM-es közleményt idézve röviden jelezte, hogy a kormány a gazdasági növekedést akarja felpörgetni, ennek érdekében pedig új típusú együttműködésre törekszik az IMF-fel és az EU-val.

Két perc

Matolcsy a forrás szerint elmondta, hogy a hivatalos utat betartva a kormány hamarosan levelet küld Washingtonba és Brüsszelbe, amelyben közli a kormányzati szándékot. Ezt megerősíti az is, hogy Brüsszelben az uniós pénzügyi biztos szóvivője közölte, nem hivatalosan tudnak a magyar kormány ötletéről, de hivatalosan még nem - közölte az [origo]-val az Európai Bizottság magyarországi képviseletének sajtóosztálya.

"Az egész nem tartott tovább két-három percnél, Matolcsy ezt követően rákanyarodott arra, ami eredetileg a pénteki találkozó témája volt, az IMF szokásos éves felülvizsgálata" - mondta a forrás.

Amúgy is találkoztak volna

A pénteki megbeszélés nem rendkívüli konzultáció volt, már hetekkel ezelőtt megállapodott erről a kormány és a két küldöttség, hogy az IMF vizsgálódásának vége felé az NGM-ben találkoznak a szakértőkkel és Matolcsy Györggyel is. Ez magyarázza azt is, hogy az egyeztetésen a Magyar Nemzeti Bank részéről nem volt ott senki és információink szerint nem is volt meghívva a jegybank.

Ha Magyarország új együttműködésre törekszik az IMF-fel és az EU-val, akkor a tárgyalásokon részt kell vennie a jegybanknak is, ahogy arra az MNB csütörtöki közleménye is emlékeztet. Az esetleges megállapodást Magyarország részéről a mindenkori pénzügy-, most nemzetgazdasági miniszter és a jegybankelnök írja alá (ahogyan ez 2008 őszén is történt), de azt a levelet nem kell feltétlenül a jegybanknak is láttamoznia, amelyet a kormány kiküld hamarosan a valutaalap és az Európai Bizottság székhelyére.

A kormány szerint jövőre lehet megállapodás

Az IMF-fel és az EU-val várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg a megállapodás, adott ki erről közleményt az NGM. A tárca jelezte, hogy a kormány megkezdte a tárgyalásokat az IMF mellett az EU-val is egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely a megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő.

Az NGM csütörtökön délután, váratlanul jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez az IMF Magyarországon tartózkodó képviselőivel "egy új típusú együttműködésről". Az IMF a bejelentés után néhány órával rövid közleményben jelezte, a szokásos évi felülvizsgálat keretében itt lévő tárgyalódelegáció nem azért érkezett, hogy bármilyen támogatási formáról egyeztessen. Elemzők ugyanakkor üdvözölték a döntést, a kormány által korábban konzultációra meghívott közgazdászok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormány "feladta az ideológiát az ésszerűségért".

Politikai katasztrófa

Az ország és a gazdaságpolitika szempontjából jó lépés, de belpolitikailag "katasztrófa" a kormány számára - mondta az MTI-nek Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője a bejelentésről. Juhász szerint a lépés semennyire sincs összhangban a kormány korábbi kommunikációjával. Azt próbálják megmagyarázni, hogy az "eddig hirdetett szabadságharc" ellenére miért fogadható el a megállapodás az IMF-fel.

Fideszes képviselők ezzel szemben reménykednek, hogy az IMF-fel kezdeményezett tárgyalás nem okoz tartós politikai károkat a kormánypártoknak. Egyikük szerint a politikában nem lehet semmit sem bebetonozni, a kormány ügyességétől és az IMF keménységétől is függ, hogy mennyire sínylik meg a fordulatot. Volt olyan képviselő, aki a fodrászra, volt, aki elfoglaltságára hivatkozva mentette ki magát a válaszadás alól.