Csak az inflációval emelkedik az éttermi zenehallgatás díja

Vágólapra másolva!
A díjszabások felülvizsgálatánál az érdekképviseleti szervezetek a korábbinál nagyobb beleszólási lehetőséget kaptak. A szállodák és panziók esetében jövőre a díjemelés szintje nem haladhatja meg a tavalyi évi infláció mértékét.
Vágólapra másolva!

A vendéglátó és a szálláshelyi szolgáltatások vállalkozóinak évek óta komoly problémát okoz a szerzői jogdíjak rendszere. A vállalkozások adminisztrációs terhei csökkentésének részeként hoztak meg a Szerzői jogi törvény módosításában a vállalkozók számára kedvező döntéseket - írja a minisztérium közleménye.

A szellemi tulajdonra vonatkozó egyes jogszabályok módosításakor a zeneszolgáltatás jogdíjához kapcsolódóan több mint 23 ezer vendéglátó egység, 2200 kereskedelmi szálláshely (szállodák, panziók, kempingek) valamint 38 ezer egyéb szálláshely (falusi szálláshely, vendégszoba, vendégház) érintett.

A törvény korábban magas küszöbértékeket határozott meg a díjszabás tervezetek véleményezési jogosultságához. A törvény módosítása szélesebb körben teszi lehetővé a véleményezést, a jelentős felhasználók tekintetében 10-ről 5 százalékra, míg a felhasználói érdekképviseleti szervek esetében 25-ről 10 százalékra csökkent a véleményezésre való jogosultság küszöbértéke.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára jövő évre a 2200 kereskedelmi szálláshelyből mintegy 850 szállodánál a szobaszám sávokhoz mért díjtételemelés felső határát a 2010. évi infláció mértékére, 4,9 százalékra határozta meg (a tervezett 5, 5,3, 5,6, 7,8 százalék helyett).