Portfolio: 10-15 milliárdos hitelkeretet szeretne az IMF-től a kormány

Vágólapra másolva!
A korábban hangoztatottnál jóval nagyobb, 10-15 milliárd eurós IMF-hitelkeretet tartana megfelelőnek a kormány a Citibank közgazdászai szerint - írja a Portfolio. A kormány szerint az sem lenne tragédia, ha az elővigyázatossági hitelkeret helyett csak egy szükség esetén lehívható hitelkeretet adna az IMF.
Vágólapra másolva!

Az új IMF-megállapodás volt a központi témája a Citi közgazdászainak december 8-i budapesti látogatása során - írja a Portfolió a Citi elemzésére hivatkozva. A látogatás során a Citi közgazdászai találkoztak a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel, valamint az IMF, a Magyar Nemzeti Bank és az Államadósság Kezelő Központ szakértőivel, belföldi befektetőkkel és politikai elemzőkkel. Az itt szerzett benyomásaik alapján úgy fogalmaznak, hogy az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások óriási jelentőséggel bírnak az ország jövő évi kilátásai szempontjából.

"A kormány illetékesei azt jelezték, hogy egy 10-15 milliárd eurós hitelkeret lenne a megfelelő az ország számára. Ez az összeg elég nagy lenne ahhoz, hogy növelje a befektetők bizalmát és ez fedezné az ország teljes bruttó finanszírozási igényét, így a lejáró devizaadósságot (4,7 milliárd euró értékben), a lejáró forintadósságot (7 milliárd euró értékben) és az éves költségvetési hiányt (2,5 milliárd euró)" - következtetnek a szakértők a kormányzattól kapott információk alapján.

Az elemzés szerint a kormány illetékesei egy elővigyázatossági likviditási hitelvonalról szeretnének tárgyalni az IMF-fel, de beismerték, hogy egy elővigyázatossági (csak szükség esetén lehívható) készenléti hitelmegállapodás sem lenne tragédia. "Ehhez a P-SBA hiteltípushoz ragaszkodna egyébként a Valutaalap is" - írják a Citi közgazdászai.

Orbán Viktor a napokban a Les Échos című francia gazdasági napilapnak adott interjújában azt mondta, hogy 4-5 milliárd dolláros hitelkeret elegendő lenne, miután Magyarország mindig képes volt magát a piacokról finanszírozni, még 2010-ben is, amikor az IMF-fel való viszonyt lezárta. A miniszterelnök a lapnak azt mondta, hogy a napokban megkezdődnek a tárgyalások egy szabadon felhasználható (diszkrecionális) hitelkeretről az IMF-fel.

A tárgyalások az IMF szerint csak a jövő évben indulnak el, de az IMF magyar misszióvezetője, Christoph Rosenberg az Európai Bizottság képviselőivel közösen 2011. december 13-16. között Budapestre látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a hatóságokkal és tájékozódjon a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről. Ez a látogatás még nem része az IMF és az Európai Bizottság által potenciálisan nyújtandó elővigyázatossági pénzügyi segítséggel kapcsolatos hivatalos tárgyalásoknak, azonban segít előkészíteni a megbeszéléseket.