Wall Street Journal: Lengyelországban vásárolna olajcéget a Mol

Vágólapra másolva!
A költségvetési bevételek növelése érdekében privatizálná a lengyel állam az ország második legnagyobb olajtársaságát, a Lotost. A Dow Jones hírügynökség szerint az érdeklődők között van a Mol is.
Vágólapra másolva!

Több olajtársaság mellett a Mol is érdeklődik a második legnagyobb lengyel olajfinomító, a Grupa Lotos iránt - írja a Wall Street Jorunal a Dow Jones hírügynökség, két az ügyet ismerő forrására hivatkozva.

Az amerikai üzleti lap szerint a gdanski székhelyű társaság többségi tulajdonosa a lengyel állam a cég 53,19 százalékos részesedését szeretné piacra dobni, hogy csökkentse a költségvetés hiányát.

A Wall Street Journal cikke szerint a Mol mellett az érdeklődők közt van a Gazprom Nyeft, a TNK-BP Holding, a lengyel PGNiG és több kisebb befektető csoport is, amelyek egymással vagy valamely nagyobb céggel társulva vennének részt a privatizációban. Az egyik forrás szerint a konzorcium kialakításáról folyó tárgyalások folyamatban vannak.

Egy harmadik forrás viszont azt mondta, hogy a pénzügyi, vagyis nem hosszú távú, stratégiai befektetők nem magántársaságok, hanem "talán szuverén vagy kvázi szuverén befektetési alapok a Közel-Keletről." A nem kötelező ajánlatok benyújtási határidejét eddig kétszer vonta vissza a lengyel pénzügyminisztérium, mivel a befektetőknek nem volt elég idejük a megfelelő finanszírozási csomag kialakítására. A Wall Street Journal azt írta, hogy sem a Mol, sem a Gazprom Nyeft nem kommentálta az értesülést, míg a TNK-BP vezérigazgatója március elsején beszélt az érdeklődésről.