Kétezer tonna cukrot dob piacra Magyarország az állami tartalékból

Vágólapra másolva!
A magas cukorárak letörése érdekében ad el kétezer tonna cukrot az állami tartalékból Magyarország. A vidékfejlesztési miniszter 2014 után akar változtatni magyar cukortermelésen a magyar gazdák kőkemény érdekvédelmével.
Vágólapra másolva!

Kétezer tonna cukrot dob a piacra Magyarország az állami tartalékból. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezt pénteken jelentette be Püspökladányban és azt is hozzátette, hogy erre a magas cukorárak letörése miatt van szükség.

Fazekas szerint az Európai Uniónak nincs még egy olyan országa, amelynek "a cukoriparát ilyen mértékben leépítették, és ilyen kiszolgáltatottá tették, mint Magyarországét". "2014-ig meg van kötve a kezünk az uniós cukorszabályozás miatt, de utána gondos tervezéssel, a magyar gazdák kőkemény érdekvédelmével változtathatunk a magyar cukortermelés jövőjén" - mondta a miniszter.

Az utóbbi időben majdnem másfélszeresére emelkedett a cukor ára. Az áremelkedés legfőbb oka a korábban az [origo]-nak nyilatkozó, a cukoripar működését követő források szerint a félelem, mivel a cukor nehezen helyettesíthető, ezért már a hiány legkisebb jelére is idegesen reagál a piac. A cukor árának emelkedésével kapcsolatos cikkünket itt olvashatja.