Rosszabb lett az áprilisi inflációs adat a vártnál

pénz, Forint, pénztárca, infláció
Vágólapra másolva!
Az elemzők által várt 4,6 százalék helyett a fogyasztói árak 4,7 százalékkal nőttek áprilisban éves szinten. Ez azt is jelentheti, hogy továbbra sem csökkenti az alapkamatot a jegybank.
Vágólapra másolva!

Idén áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet, és 0,6 százalékkal nőttek márciushoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. Az év első négy hónapjában átlagosan 4,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

A maginfláció (a szezonális, illetve külső hatásoktól megtisztított infláció - a szerk.) áprilisban 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 2,7 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított 12 havi árnövekedés 5,7 százalékos, az egyhavi 0,7 százalékos volt. A fogyasztói árak márciusban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az infláció áprilisban érhette el a csúcspontját, így a következő hónapokban mérséklődésre számít. Az infláció csökkenését segítheti az üzemanyagárak csökkenése, a forint erősödése, a kereslet továbbra is fennálló gyengesége, illetve az, hogy az év második felétől a tavaly megkezdődött élelmiszerár robbanás miatt magas viszonyítási számok lesznek. Az MNB 3 százalékos inflációs célkitűzésének elérését jövő év közepére tartja elképzelhetőnek tartja Suppan Gergely, ehhez azonban változatlan, hat százalékos alapkamatra számít. A Raiffeisen Bank elemzői is úgy vélik, hogy a 4,7 százalékos áprilisi inflációs statisztika azt jelenti, hogy a kamatcsökkentés továbbra sem lesz napirenden.