Lesz támogatott lakáshitel, de csökken a felvehető összeg

Vágólapra másolva!
Használt lakásoknál ötmillió, az újaknál 10 millió forintos hitelösszeg lenne igényelhető a támogatott lakáshitelekről szóló szakmai anyag szerint, amelyet a nemzetgazdasági tárca honlapján tettek közzé.
Vágólapra másolva!

A jelenleginél jóval szélesebb kör által elérhető lakástámogatási rendszer kidolgozására tett javaslatot a kormány mellett működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület - írja a keddi Világgazdaság. Ennek lényege, hogy használt lakásoknál ötmillió, újaknál pedig 10 millió forintos hitelösszeget igényelhetnek az arra jogosultak, az állami kamattámogatást pedig - mint ahogy most is - a mindenkori állampapírhozamokhoz kötnék.

A támogatási időszak azonban öt évre rövidülne, és az idő előrehaladtával fokozatosan csökkenne. A megállapított limiteknél magasabbat igényelhetnének ugyanakkor a gyermekesek (15 millió forintot), és lassabban csökkenne azok kamattámogatása is, akik problémás hiteladóstól vesznek lakást. A támogatás csak forinthitelekhez, személyenként egyszer lenne nyújtható.

A költségvetés szempontjából az új rendszer az első évben 3, a másodikban 11, a harmadikban pedig 21 milliárd forintos többletkiadást jelentene.

A javaslat kidolgozói szerint 60-90 napos átfutási idő alatt meg lehetne teremteni az új hitelkonstrukciók piaci bevezetésének feltételeit. Jelenleg támogatott hitel csak új építésű lakás vásárlására vagy építésére, illetve meglévő használt lakás korszerűsítésére vehető fel. Budapesten és a megyei jogú városokban az értékhatár 25 millió forint, egyéb településeken 20 millió forint, a megkövetelt önerő azonban 50 százalékos - számol be a Világgazdaság.