"Az igaz történet" címmel jelentetett meg nyílt levelet a Mol több horvát lapban

Vágólapra másolva!
A horvát polgároknak címzett nyílt levelet jelentetett meg a Mol több horvát napilapban szerdán. A Mol a levélben az INA olajvállalattal kapcsolatos támadásokra válaszol.
Vágólapra másolva!

A Mol vezető horvát napilapokban szerdán közzétette fizetett hirdetés formájában nyílt levelét, amely az INA olajvállalattal kapcsolatos támadásokra válaszol. A Business.hr üzleti napilap internetes kiadása szerdán számos szó szerinti részletét közölte a más napilapokban megjelent terjedelmes hirdetésnek. A Mol igazgatóságának aláírásával megjelent, a horvát polgároknak címzett nyílt levél címe: Az igaz történet. (A teljes hirdetést letöltheti innen horvátul.)

A Mol a levélben úgy fogalmaz: 2003-ban a horvát kormány helyesen döntött, amikor stratégiai partnernek nyílt pályázati eljárás keretében a legmagasabb árat kínáló Molt választotta. Hasonlóan jó döntésnek tartja a magyar olajcég, hogy "amikor a gazdasági világválság és a társaság sajátos helyzete miatt 2008-ban az INA drámai, majdnem végzetes helyzetben találta magát", megfelelő döntést hozva megmentette az INA-t a csődtől.

A válság túléléséhez és az INA részére szükséges újabb kölcsönök biztosításához a Molnak meg kellett szereznie az operatív irányítási, vagyis menedzsmentjogokat, másképp nem vállalhatott felelősséget a cégért. "Ekkor még senkit nem zavart az irányítás és a felelősség átvétele" - írja a levél.

Az INA csődhelyzetét szemléltetve a levél emlékeztet: hónapokon keresztül a Mol fizette ki az INA és Horvátország "olajszámláját", a Mol fizette ki az INA összes alkalmazottjának munkabérét 2009 karácsonya előtt és 2010 januárjában, és a Mol nyújtott anyavállalati hitelt és törlesztette a fennálló adósságokat.

Korábban több támadás is érte a Molt, amelynek célja a Mol és az INA közzött kötött szerződés újratárgyalása volt. Az INA felügyelőbizottságának elnöke szerint erre abban az esetben lenne szükség, ha az érvényben lévő szerződés gátolná a horvát stratégiai érdekek megvalósítását a vállalaton keresztül. Korábban Davor Stern kezdeményezte a szerződés módosítását, azzal az indokkal, hogy az abban foglaltak nem felelnek meg mindenben a horvát törvényeknek. A szerződés a Mol számára 50 százalékos tulajdoni arány alatt is lehetővé teszi az irányítói jogok gyakorlását. Hétfőn ugyancsak Stern már azt mondta, hogy a horvátok csak az INA belső irányításának módosításáról tárgyalnának, nem a Mollal kötött szerződésről.

A Mol belépése hozta meg a nyereséget

A Mol levele szerint a részvényesi megállapodás révén kialakított új struktúra lehetővé tette, hogy sok veszteséges év után idén az INA rekordmagas, egymilliárd kuna profitot jelentett be 2011 első negyed évére, amely immár a harmadik egymást követő nyereséges negyed év.

A nyílt levél szerint az üzlet racionalizálása és a költségcsökkentés "elkerülhetetlenül rossz hírt jelent azoknak, akik éveken vagy éppen évtizedeken keresztül kiválóan éltek mások kárára. Ezeket az embereket találhatjuk az első sorokban, amikor a Molt támadják, mert megpróbál átlátható üzleti gyakorlatot bevezetni".

Horvát sajtóorgánumok az Ivo Sanader volt miniszterelnök ellen folyó ügyészségi vizsgálat kapcsán az elmúlt hetekben azt állították: Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen is nyomozás folyik, mert állítólag 10 millió eurót fizetett Ivo Sanadernek azért, hogy a Mol megszerezze az INA feletti irányítási jogot.

A magyar Legfőbb Ügyészség július 6-án azt közölte: a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben. Korábban a Népszabadság azt írta, hogy Hernádi Zsolt kiadatását kérte a horvát ügyészség, de a Legfőbb Ügyészség elmondása szerint a josegélykérelem nem tartalmazta Hernádi kiadatását.